Praha Jeruzalém

Předseda vlády by nesouhlasil s požadavkem strany Otzma Yehudit, aby bylo Židům umožněno modlit se na Chrámové hoře.

Autor: Atara Beck, World Israel News, 8. března 2020

Na mimořádném zasedání svolaném premiérem Benjaminem Netanjahuem v sobotu večer, při kterém zaútočil na Modrou a bílou za pokus o „ukradení voleb“, odmítl izraelský vůdce nařčení opozice, že udělá cokoli, aby vyhrál.

Ve své obhajobě řekl, že Itamar Ben-Gvir, vůdce krajně pravicové strany Otzma Yehudit – která v posledních dvou volbách neměla dostatek hlasů pro vstup do Knessetu – nabídl stažení své kandidatury a podporu Likudu, ale jeho jediná podmínka byla pro předsedu vlády nepřijatelná.

Přestože stažení Otzma Yehudit mohlo Netanjahuovu Likudu přinést desítky tisíc hlasů, premiér řekl, že s požadavkem umožnit Židům modlit se na Chrámové hoře nemohl souhlasit, protože by to „zapálilo Střední východ a přineslo na nás hněv miliardy muslimů.“

„Řekl jsem, že tady jsou jisté hranice. Jsou věci, které nejsem připraven udělat … Chráním Stát Izrael,“ prohlásil.

Chrámová hora, místo dvou starověkých svatých chrámů, je nejposvátnějším místem judaismu a po Mekce a Medině i třetím nejposvátnějším místem islámu.

Konečné výsledky voleb přisoudily Likudu 36 křesel a Modré a bílé Bennyho Gantze 33. Likud a jeho potenciální pravicoví partneři spolu získali celkem 58 křesel – tři jim tedy chybí k 61, které jsou nutné k vytvoření koaliční vlády.

Hlasy pro Otzma Yehudit, řekl Netanjahu, by nám přinesly další křeslo, což by „úplně změnilo situaci“.

„Ale, náš soupeř evidentně, nemá žádné hranice,“ pokračoval. Vůdcové Modré a bílé „Benny Gantz, Moshe Boogie Yaalon, Gabi Askenazi… před volbami slibovali, že se nebudou spoléhat na jakoukoli podobu nebo formu podpory Společné kandidátky arabských stran, protože jsou to příznivci teroru,“ ale nyní opozice toto partnerství s tímto arabským seskupením, které získalo 15 křesel, ospravedlňuje, protože „princip“ dostat Netanjahua od moci má přednost před všemi ostatními.

Netanjahu objasnil své stanovisko, že problémem není to, že je Společná kandidátka složena z Arabů, ale to, že „odmítá zřízení Izraele jako židovského státu“, snaží se zabránit akcím proti Íránu a jeho zástupcům a drží další protiisraelské pozice.

„Chci Vám něco slíbit. Nikam neodejdu,“ zdůraznil Netanjahu. „Zůstanu vůdcem Likudu.“

09.03.2020 05:40 Daniel Žingor249Zdroj: World Israel News