Praha Jeruzalém

Společná kandidátka arabských stran výměnu za svou podporu také něco chce.

Autor: David Isaac, World Israel News, 10. března 2020

Společná kandidátka arabských stran vycítila svou příležitost.

Po předběžném pondělním setkání Bennyho Gantze se zástupci Společné kandidátky, která v posledních volbách získala v Knessetu 15 křesel, už máme k dispozici seznam jejích požadavků za podporu předsedy Modré a bílé do pozice premiéra.

Předseda Společné kandidátky Ayman Odeh v úterý některé z nich zveřejnil na události na Facebooku, informovaly Arutz 7. Patří k nim ukončení židovských návštěv Chrámové hory, nejposvátnějšho místa judaismu a žádné jednostranné kroky spojené s mírovým plánem Trumpovy vlády, nazývaného „dohodou století“.

Odeh také řekl, že polovina izraelského hlavního města by měla být předána jako hlavní město budoucího palestinského státu. Řekl však, že v současnosti na toto nebude nijak tlačit.

„Máme jasné stanovisko k otázce mešity al-Aksá. Chceme vidět ukončení všech návštěv extremistických osadníků této mešity,“ řekl. Arutz 7 uvádí, že „extremistickými osadníky“ myslí Odeh všechny Židy.

„To je něco, co začalo během Netanjahuovy éry, a my chceme, aby bylo obnoveno status quo. Al-Aqsa je muslimské místo uctívání a východní Jeruzalém by měl být hlavním městem palestinského státu. V současné fázi vyjednávání se tedy zaměříme na otázku al-Aqsa,“ řekl Odeh.

Předseda Společné kandidátky také požadoval, aby Gantz výměnou za podporu své strany neučinil žádné jednostranné kroky, jak je stanoveno v mírovém plánu Trumpovy administrativy.

Podle tohoto plánu by Izrael mohl anektovat Jordánské údolí a asi 30 procent Judska a Samaří ještě před tím, než budou na Izrael vzneseny jakékoli požadavky.

Gantz, který během své předvolební kampaně také navštívil Bílý dům, řekl prezidentu Donaldovi Trumpovi, že tento plán podporuje.

Odeh také řekl: „Nemůžeme jen mluvit o tom, že „zrušíme Kaminitzův zákon“,nechat věci tak, jak jsou a jít bombardovat Gazu nebo podnikat nějaké kroky v této „dohodě století“.“

Odeh poukazoval na dřívější zprávy, že Společná kandidátka zaměří své požadavky na domácí otázky důležité pro arabskou komunitu. Jedním z těchto požadavků je také zrušení tzv. Kaminitzova zákona, který byl schválen v boji proti nelegální výstavbě a možnosti vymáháním zákonů o plánování a stavebnictví.

Kaminitzův zákon ovlivňuje zejména arabská města, která mají při své výstavbě tendenci ignorovat izraelské stavební zákony a územní předpisy.

Společná kandidátka bude údajně také požadovat více opatření k omezení vysoké míry násilí v arabských populačních centrech. Podle jedné zprávy drží arabské obyvatelstvo Izraele 80 procent nelegálních střelných zbraní v zemi.

Podle Arutz 7 Odeh uvedl, že Společná kandidátka „nebude při jednáních s Gantzem souhlasit pouze s částečnou dohodou, ale požaduje řadu komplexních ujednání a opatření“.

11.03.2020 05:58 Daniel Žingor231Zdroj: World Israel News