Praha Jeruzalém

Liberman dal svou podporu Benny Gantzovi a spolu s ní i potřebnou parlamentní většinu.

Autor: David Isaac, World Israel News, 15. března 2020

V rozhodnutí, které otřásá izraelskou politickou scénou, podpořil vůdce Israel Beiteinu Avigdor Liberman, při nedělním setkání s prezidentem Reuvenem Rivlinem, předsedu Modré a bílé Benny Gantze, aby se stal premiérem.

Libermanova podpora dává Modré a bílé ve 120-členném Knessetu většinu 61 křesel, což automaticky znamená získání pověření prezidenta Rivlina k sestavení vlády. Předseda vlády Benjamin Netanjahu a jeho pravicová koalice mají pouze 58 křesel.

„Benny Gantze doporučujeme z velmi, velmi jednoduchého důvodu,“ řekl Liberman. „Abychom zabránili čtvrtým volbám.“

Vůdce Israel Beiteinu řekl, že by upřednostňoval vládu národní jednoty mezi dvěma největšími stranami, Modrou a bílou a Likudem, která by vedla k stabilnější vládě.

Toto rozhodnutí může velmi dobře znamenat konec Netanjahua jako předsedy vlády.

V pátek již Modrá a bílá pokročila ve svém plánu nahradit mluvčího Knessetu Yuliho Edelsteina, což je krok k přijetí legislativy, která má zabránit jakémukoli členu Knessetu, který čelí obvinění, sloužit jako předseda vlády. Pokud by byl tento zákon schválen, znemožnilo by to Netanjahuovo premiérství. Netanjahu byl ve třech samostatných případech obviněn z korupce.

V sobotu večer Netanjahu navrhl nouzovou prozatímní vládu v délce šesti měsíců, aby se vypořádala se zdravotní krizí kolem koronaviru.

V neděli to představitelé Modré a bílé rychle odmítli.

Předseda strany Benny Gantz v neděli tweetoval: „Někdo, kdo chce jednotu, nemůže odložit svůj soud na 1 hodinu v noci.“

Gantz se v tomto odvolával na rozhodnutí, které v sobotu přijal člen Likudu a ministr spravedlnosti Amir Ohana a vyhlásil v soudnictví nouzový stav z důvodu zdravotního ohrožení. To vedlo k odložení Netanjahuových soudních řízení ve třech případech korupce ze 17. na 24. března.

Předseda strany Izrael Beiteinu Avigdor Liberman uvedl, že Netanjahuúv návrh nebyl nic jiného než trik.

„Závěr je, že se Netanjahu chce přenést do nových voleb za šest až osm měsíců na křídlech vítězství nad koronavirem,“ řekl Liberman.

Po schůzce s Libermanem pozval Rivlin v neděli v noci Netanjahua a Gantze k „urgentním rozhovorům“ ohledně možnosti okamžitého sestavení vlády.

16.03.2020 06:10 Daniel Žingor217Zdroj: World Israel News

Klíčová slova