Praha Jeruzalém

Člen Knessetu Shihadeh říká, že šance na sestavení menšinové vlády jsou velmi nízké, „Pro Společnou arabskou kandidátku bude velmi obtížné podpořit vládu s Israel Beytenu“.

Od: 103FM, 16.3.2020 12:06

Člen Knessetu Mtanes Shihadeh, který vede frakci Balad Společné arabské kandidátky, se v pondělí ráno pro 103 FM Radio  vyjádřil k možnosti, že se Benny Gantzovi podaří vytvořit menšinovou vládu.

„Naším postojem bylo, že by Společná arabská kandidátka neměla na pozici předsedy vlády podpořit nikoho. My jsme se pokoušeli naše partnery přesvědčit, ale na konci dne jsme dosáhli většnového rozhodnutí a to jsme respektovali,“ řekl Shihadeh.

„Vyjádřili jsme obavy, že na konec použijí naše doporučení k vytvoření vlády národní jednoty, ale byly zde i další úvahy, protože chceme nahradit Netanjahua.“

Šedesátjedna poslanců, včetně poslanců Společné arabské kandidátky, doporučilo Gantze do pozice předsedy vlády. V důsledku toho se očekává, že prezident Reuven Rivlin pověří Gantze sestavením vlády.

„Pro Společnou arabskou kandidátku bude velmi obtížné podpořit vládu s Israel Beytenu,“ zdůraznil a řekl, že šance na vytvoření menšinové vlády je „velmi nízká“.

Dodal, že on a jeho kolegové, při nejbližším hlasování o příštím mluvčím Knessetu, mají v úmyslu hlasovat proti Yuli Edelsteinovi.

17.03.2020 05:13 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova