Praha Jeruzalém

Při pohledu na to, jak smrtící virus zdevastoval země jako jsou Itálie a Čína, nemají izraelští představitelé moc jiných šancí, jak dopad viru minimalizovat.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 18. března 2020

Vzhledem k tomu, že se krize okolo kronaviru nadále prohlubuje, připravuje se izraelské zdravotnictví na možnost úplné karantény země. Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo všechny náboženské a vzdělávací instituce a odhaduje se, že příští měsíc by mohlo být 500 000 Izraelců nezaměstnaných.

Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan ve středu uložil vedoucím různých bezpečnostních složek, aby vypracovali podrobné plány pro úplnou karanténu země, přičemž uvedl, že je tento krok „nevyhnutelný“.

„Rozhodnutí přejít do úplné karantény je velmi obtížné,“ uvedl údajně, „ale v současné situaci je to nevyhnutelné a je lepší podniknout okamžitá obtížná opatření, aby bylo možné koronavirus v co nejkratším čase porazit a zabránit úmrtím.“

Izraelská policie by úplnou karanténu vynutila a Velitelství vnitřního frontu IDF by poskytovalo nezbytné zásoby těm, kteří je potřebují.

Navzdory přetrvávajícím námitkám ultraortodoxní komunity, vydalo izraelské Ministerstvo zdravotnictví po několika dnech diskusí ve středu směrnici o uzavření všech tříd Tóry, malých i velkých ješiv a kolelů.

Hospodářský dopad pandemie je již teď závažný, protože instituce sociálního zabezpečení Bituah Leumi odhaduje, že do konce tohoto měsíce bude nezaměstnaných 400 000 Izraelců.

Generální ředitel Meir Spiegler řekl: „Budeme pracovat na tom, aby již příští měsíc všichni, kteří mají nárok na dávky v nezaměstnanosti, své peníze dostali.“

V dubnu bude pravděpodobně půl milionu Izraelců nezaměstnaných a očekává se, že rozpočet na dávky v nezaměstnanosti vzroste sedmkrát, a to do výše 2 miliard NIS (530 milionů USD).

Při normálním stavu by dávky pobíralo 80 000 nezaměstnaných, z toho pouze 17 000 nově nezaměstnaných.

Počet pacientů s koronavirem v Izraeli nadále rostl i ve středu a dosáhl 427, přičemž stav minimálně jednoho je považován za velmi vážný.

19.03.2020 05:20 Daniel Žingor251Zdroj: United with Israel

Klíčová slova