Praha Jeruzalém

Úřady zvažují otevření přehrady, protože hladina vody stále stoupá.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 24. března 2020

Díky deštivé zimě dosáhla hladina Galilejského jezera 16-ti letého maxima. Hladina vody se měří denně a podle oficiálních zdrojů dosáhly v úterý ráno rekordních 209,275 metrů.

To představuje nejvyšší úroveň hladiny zaznamenanou od července 2004, před téměř 16 lety. Galilejské jezero se nachází v severním Izraeli a je největším zdrojem sladké vody židovského státu.

V Izraeli sice začíná obvyklá suchá jarní sezóna a nejsou očekávány silné deště. Hladina vody jezera se však může dále zvyšovat v důsledku tajícího sněhu z hor v Golanských výšinách, což pro okolní komunity představuje velké povodňové riziko.

Úřady mohou otevřít nouzovou přehradu, která odvádí vodu z Galilejského moře do řeky Jordán.

Hladina vody Galilejského jezera je  v současné době 47,5 centimetrů pod „horní červenou čarou“ 208,8 metrů, což už je úroveň, na které by úřady musely řešit hrozbu přetečení a realizovat nouzová opatření.

Mluvčí Izraelské vodní správy Uri Schor minulý měsíc řekl The Times of Israel, že úřady vážně uvažují o otevření přehrady, která se nachází v Kibbutz Degania. Schor řekl, že tu je 50% pravděpodobnost otevření přehrady.

Tento vývoj je, po letech nebezpečně nízké hladiny vody jezera, překvapením. Schor pro The Times of Israel řekl: „V posledních letech jsme v průměru měli stále méně a méně dešťů a před loňským rokem bylo pět let silného sucha, hlavně na severu a Galilejském jezeru.“

Jen před dvěma lety, v roce 2018, se Izraelský vodohospodářský úřad zajímal o nebezpečně nízkou hladinu vody Galilejského moře způsobenou nedostatkem srážek.

V té době se jezero blížilo k „černé linii“, tedy úrovni, na které začínají problémy s kvalitou vody – ta začíná být slaná.

25.03.2020 05:14 Daniel Žingor904Zdroj: World Israel News

Klíčová slova