Praha Jeruzalém

„Svět bude Izrael sledovat, aby se poučil, jak jednat v době zkoušek,“ uvedl premiér Benjamin Netanjahu.

Autor: Benjamin Kerstein, Algemeiner, 26. března 2020

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu varoval, že pokud bude počet Izraelců nakažených koronavirem nadále stoupat, bude hrozit úplné odstavení země.

S odkazem na pasáž Talmudu Netanjahu parafrázoval: „Kdokoli zachrání jeden život, je to, jako by zachránil celý svět. Každý, kdo nakazí jednoho, nakazí celý svět.“

S odvoláním na pokračující nárůst nových případů koronaviru Netanjahu uvedl, že pokud se to nezmění, bude zavedeno „úplné uzavření“ země.

Úřady se na takový scénář připravovují, uvedl, a i když to neuvedl, pravděpodobně se to týkalo plánů zavřít celou populaci v jejich domovech a nechat izraelskou armádu dodávat veškeré základní zboží a služby.

Netanjahu také zdůraznil význam domácí karantény a řekl: „Musíte zůstat doma. Kdokoli zůstane doma, zůstane naživu.“

Dodal, že Izrael vyvíjí obrovské úsilí, aby získal lékařské vybavení potřebné k boji proti viru, jako jsou ventilátory a testovací soupravy.

Netanjahu ví, jakou cenu stojí současná krize hospodářství. Nezaměstnanost prudce stoupá, podniky se uzavírají. Uvedl, že bude okamžitě přijat balíček finanční pomoci, který pomůže všem podnikům, velkým i malým, stejně jako zaměstnancům i nezaměstnaným.

„Pomůžeme vám,“ zdůraznil.

Netanjahu rovněž uvedl, že už se plánuje obnova hospodářství po skončení krize.

Poděkoval lékařským a bezpečnostním složkám všeho druhu za jejich „posvátnou práci“, jakož i leteckým společnostem, které odletěly pomoct Izraelcům ze zahraničí.

„Svět nás bude sledovat, aby se poučil, jak jednat v době zkoušek,“ dodal Netanjahu.

Pokud jde o nadcházející svátek Pesach, Netanjahu Izraelcům připomněl, že Židé už v minulosti překonali strašlivé potíže a řekl: „Přešli jsme přes faraona, a přestože to bude obtížná a vyčerpávající bitva, přejdeme i přes koronavirus.“

Před Netanjahuovým projevem promluvil nejprve izraelský prezident Reuven Rivlin, který se dotkl mnoha stejných bodů jako Netanjahu, ale ještě důrazněji požadoval vládu národní jednoty.

„Žijeme v těžkých dobách, jak pro izraelské vedení, tak i společnost,“ řekl Rivlin.

Směrem k Netanjahuovi a vůdci Modré a bílé Benny Gantzovi Rivlin řekl: „Najděte cestu ke společnému vedení, odpovědnému vedení, vedení pro izraelskou společnost, která je v těžké krizi.“

„Spojte své síly pro lid Izraele,“ naléhal Rivlin. „Kdy jindy, když ne teď?“

29.03.2020 06:49 Daniel Žingor189Zdroj: United with Israel

Klíčová slova