Praha Jeruzalém

Mohammad Javad Zarif říká, že americké sankce pro Írán představují „lékařský teror“, a naléhavě žádá svět, aby se jimi přestal řídit.

Autor: Elad Benari, 30.3.2020 5:47

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif v neděli odsoudil USA za pokračování sankcí vůči jeho zemi uprostřed epidemie COVID-19.

„USA přešly od sabotáže a atentátů k vedení ekonomické války a ekonomického terorismu proti Íráncům – k lékařskému terorismu uprostřed epidemie COVID-19. To dokonce překračuje to, co by bylo přípustné na bojišti,“ tweetoval Zarif.

„PŘESTAŇTE pomáhat VÁLEČNÝM ZLOČINŮM. Přestaňte poslouchat NEMORÁLNÍ & ILEGÁLNÍ sankce USA,“ dodal.

Od odstoupení od jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem a světovými mocnostmi USA nepřetržitě ukládají Íránu sankce.

Íránští vůdci uvedli, že americké sankce „vážně narušují“ schopnost Islámské republiky bojovat s koronavirem.

Navzdory sankcím, které Íránu brání v prodeji jeho ropy a přístupu na mezinárodní finanční trhy, nabídl Washington Íránu v boji s koronavirem pomoc.

Íránský prezident Hassan Rouhani minulý týden objasnil, že Írán nemá v úmyslu nabídku humanitární pomoci od Spojených států přijmout, a dodal, že pokud Spojené státy chtějí pomoci Íránu zabránit šíření viru, měly by zrušit sankce.

Rouhaniho komentáře přišly den poté, co íránský nejvyšší vůdce Ali Khamenei odmítl americkou pomoc v boji proti COVID-19 se slovy, že virus mohl být vyroben Amerikou.

Írán je nejhůře koronavirem zasaženou zemí na Středním východě. Íránské ministerstvo zdravotnictví v neděli informovalo, že celkový počet potvrzených případů COVID-19 v zemi vzrostl na 38 309 a bylo zaznamenáno 2 640 úmrtí.

Na koronavirus zemřelo nejméně 17 představitelů íránského režimu a dalších 12 bylo od začátku propuknutí nákazy v Islámské republice nakaženo.

V sobotu bylo oznámeno, že se nakazil virem a je hospitalizován bývalý íránský místopředseda parlamentu Mohammad Reza Khatami.

Mezi významné oběti koronaviru v Íránu patří člen Ayatollahovy rady, bývalý velvyslanec, nově zvolený poslanec, poradce iránského ministra zahraničí Mohammada Javada Zarifa a opětovně zvolený člen parlamentu.

30.03.2020 06:37 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova