Praha Jeruzalém

Netanjahu řekl národu, že „není jiná možnost“ a zavádí opatření, která zakazují téměř všechna setkání mimo bezprostřední rodinu.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 30. března 2020

Premiér Benjamin Netanjahu v pondělí večer oslovil národ, aby oznámil zpřísnění omezení pohybu s cílem zastavit exponenciální růst nákazy koronaviru v Izraeli.

Netanjahu, který hovořil z domácí karantény poté, co byla na virus pozitivně testována jedna z jeho poradkyň, uvedl, že vláda zavedla další omezení, včetně zákazu setkání více než dvou lidí, kteří nejsou součástí nejbližší rodiny.

Omezení rovněž zakazují účast všech svatebních hostů mimo bezprostřední rodinu a omezují počet osob na pohřbech na 20. Aby se snížila šance nákazy, musí lidé na všech schůzkách a akcích dodržovat bezpečnou vzdálenost dvou metrů.

„Není jiná možnost,“ řekl Netanjahu.

V reakci na  mediální zprávy ukazující, jak policisté rozhánějí shromážděné lidi, Netanjahu řekl, že tu stále existují náboženské a světské skupiny, které nedodržují zdravotní předpisy, a proto „ohrožují životy ostatních“.

„Nařídil jsem bezpečnostním silám, aby v oblastech a čtvrtích, které porušují naše jasně daná protiepidemiologická nařízení, okamžitě jednaly,“ uvedl premiér.

Krátce poté, veterán izraelské politiky a reportér Barak Ravid tweetoval, že test premiéra na koronavirus byl negativní.

„ZPRÁVA: Test Netanjahua na koronavirus byl negativní, uvedl úřad přemiéra,“ napsal Ravid. „Premiérova kancelář dodává, že Netanjahu zůstane v izolaci až do dalších pokynů Ministerstva zdravotnictví.“

Během vysílání Netanjahu zmínil, že v izolaci mluvil ve stejné místnosti pouze s jediným člověkem a tím byl kameraman, který stál šest metrů od něj. Dodal, že si  před vysíláním sám upravoval vlasy a dělal make-up.

Jednání o vládě národní jednoty s potencionálními koaličními partnery, kteří se zajímali o silové rezorty, pokračovala celou neděli. Netanjahu zopakoval svou výzvu k sestavení vlády národní jednoty.

„Nemáme žádný větší úkol, než spojit naše ruce – samozřejmě virtuálně,“ připomněl Netanjahu divákům, aby udržovali sociální distanc.

Ihned po Netanjahuově projevu svolal ministr financí Moshe Kahlon ze své kanceláře tiskovou konferenci, v níž oznámil hospodářský balíček ve výši 23 miliard dolarů, který má pomoci všem sektorům izraelské společnosti a ekonomiky, včetně 2 miliard dolarů, které budou vyhrazeny pro všechny, na které se nevztahují různé programy, které předtím popsal.

Izraelská ekonomika zaznamenala obrovský nárůst nezaměstnanosti, protože se za posledních několik týdnů zaregistrovalo k dávkám v nezaměstnanosti více než 650 000 lidí. Celá izraelská populace má 9,2 milionu obyvatel.

Hospodářský balíček zahrnuje masivní pomoc pro zaměstannce i osoby samostatně výdělečně činné, jde o půjčky a granty pro malé, střední a velké podniky a okamžitých 2,8 miliardy dolarů pro Ministerstvo zdravotnictví, které čelí obrovskému tlaku, protože se počet Izraelců nakažených epidemií zdvojnásobuje každé tři dny a zásoby základního vybavení se ztenčují.

Na konci svého projevu Kahlon oznámil, že po 17 letech ve veřejné funkci odchází z politiky a jakmile bude sestavena nová vláda, odstoupí. Kahlon se stal známým kvůli deregulaci izraelského sektoru mobilních telefonů, z doby, kdy působil jako ministr komunikací.

31.03.2020 05:15 Daniel Žingor95Zdroj: World Israel News

Klíčová slova