Praha Jeruzalém

„Jakákoli činnosti nebo kontakt s Izraelem, pod jakýmkoli krytím, je podle zákona zločinem a zradou našich lidí a obětí tohoto režimu,“ uvedla ve svém prohlášení tato teroristická skupina z Gazy.

Od: Associated Press, 9. dubna 2020

Hamasem vedené bezpečnostní síly zatkly v pásmu Gazy za několik aktivistů a obvinile je ze zrady poté, co se zúčastnili webové konference s Izraelci.

Hamasem řízené Ministerstvo vnitra uvedlo, že jsou tito aktivisté obviněni z „udržování normalizačních aktivit s izraelskou okupací“.

„Jakákoli činnosti nebo kontakt s Izraelem, pod jakýmkoli krytím, je podle zákona zločinem a zradou našich lidí a obětí tohoto režimu,“ uvedl Hamas ve svém prohlášení.

Hamas je teroristická skupina, která v roce 2007 v krvavém převratu vyrvala ​​Gazu z rukou konkurenčních palestinských sil. Neuznává Izrael a v posledních několika desetiletích provedla proti Izraelcům řadu teroristických útoků. Izrael, USA a EU oficiálně označily Hamas za teroristickou organizaci.

Hamas nicméně měsíce vede nepřímé rozhovory s Izraelem prostřednictvím egyptských, katarských a amerických mediátorů.

Aktivisté obviněni z vlastizrady uspořádali v pondělí téměř dvouhodinovou internetovou konferenci, kde diskutovali o otázkách společného zájmu, včetně pandemie koronaviru.

Setkání bylo inzerováno jako událost na Facebooku a izraelští účastníci z ní zveřejnili online záznam. To vedlo k vylití palestinské nenávisti vůři těmto aktivistům na sociálních sítích.

Rodina Ramiho Amana, hlavního organizátora, uvedla, že ve čtvrtek zareagoval na předvolání bezpečnostních služeb a od té doby o něm nic neví.

Hamas toto uvěznění ocenil.

„Vztah k sionistické okupaci je výhradně pokračující boj, a to do té doby, dokud nebude vyhnán z celé palestinské země,“ uvedl mluvčí Hazem Qassem.

10.04.2020 06:18 Daniel Žingor349Zdroj: World Israel News

Klíčová slova