Praha Jeruzalém

Netanjahu řekl, že se těší až Izrael „oslaví další historický okamžik v historii sionismu“.

Od: Associated Press, 26. dubna 2020

V neděli premiér Benjamin Netanjahu řekl, že si je „jistý“, že bude Izrael moct v létě s podporou USA připojit židovské komunity v Judeji a Samaří.

V rozhovoru pro online shromáždění evangelickálních křesťanských stoupenců Izraele Netanjahu řekl, že mírový plán pro Blízký východ prezidenta Donalda Trumpa předpokládá izraelskou suverenitu nad desítkami židovských měst v Judeji a Samaří i v strategickém údolí Jordánu.

„Jsem si jistý, že bude tento slib dodržen a za pár měsíců budeme moci oslavit další historický okamžik v historii sionismu,“ řekl Netanjahu.

Palestinci usilují o to, aby celá Judea a Samaří byla součást nezávislého státu, který se dosud nepodařilo ustanovit.

Vyhrožovali, že pokud se Netanjahu pokročí vpřed s izraelským plánem, odstoupí od stávajících mírových dohod.

Mezitím šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell uvedl, že anexe by byla porušením mezinárodního práva, přestože přední právníci, jako je Eugene Kontrovich z univerzity George Masona, odmítli argument, že jsou židovské komunity v Judeji a Samaří „nezákonné“.

Netanjahu, spolu s významným procentem Izraelců, usilují o posun, dokud je prezident Trump v úřadu. Anexí by si Trump pomohl před novými prezidentskými volbami u své evangelikální základny.

Netanjahu minulý týden se svým hlavním soupeřem Bennym Gantzem dosáhl dohody o sdílení vlády v Izraeli. Jejich koaliční dohoda umožňuje Netanjahuovi přednést plán (anexe) vládě a parlamentu, aby mohl být urychleně schválen.

Izrael získal vládu nad Judeou a Samařím v Šestidenní válce v roce 1967, během které zaútočily na židovský stát čtyři arabské země. V současné době žijí v Judeji a Samaří stovky tisíc izraelských Židů a dalších 200 000 Izraelců žije ve východních částech Jeruzaléma.

Poté, co Trump v lednu představil svůj plán na Středovýchodě, se Netanjahu zavázal začít ihned anektovat tato území. Trumpova administrativa však plán pozdržela a obě strany vytvořily smíšený výbor, který tento plán koordinuje.

Netanjahu oslovil konferenci u příležitosti 100. výročí konference v San Remu, která se konala v Itálii po skončení první světové války a která pomohla položit základy pro založení Izraele v roce 1948.

27.04.2020 05:39 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News

Klíčová slova