Praha Jeruzalém

Arabská liga oznámila v pondělí (27.4.2020), že uspořádá virtuální setkání s cílem diskutovat o tom, jak zorganizovat odpor proti izraelskému plánu anektovat podstatnou část Judeje a Samaří.

Autor: David Isaac, World Israel News, 27. dubna 2020

Setkání, které je naplánováno na čtvrtek (30.4.2020) se uskuteční prostřednictvím videokonference s účastí arabských ministrů zahraničních věcí z celého Blízkého východu.

Ministři „na svém virtuálním setkání budou diskutovat o poskytnutí politické, právní a finanční podpory palestinskému vedení pro konfrontaci izraelských plánů,“ uvedl náměstek tajemníka Arabské ligy Hossam Zaki.

Setkání bylo svoláno na žádost Palestinské samosprávy.

Minulý týden generální tajemník Arabské ligy Ahmed Aboul Gheit varoval generálního tajemníka OSN Antonio Guterrese, že izraelské plány představují risk  „prudkého nárůstu napětí v regionu“.

Obvinil Izrael z toho, že „využívá toho, že svět je příliš zaměstnán novým koronavírusem, aby vnutil a zavedl novou realitu“.

Oznámení Ligy arabských států přichází po vytvoření vlády jednoty v Izraeli dohodnuté premiérem Benjaminem Netanjahuem a vůdcem Modré a bílé Benny Gantzem.

Tato dohoda otevírá Izraeli cestu umožňující předložení plánů směřující k anexi na jednání Knessetu již 1. června. Tato příležitost anexe se pro Izrael naskytla v souvislosti s Trumpovým mírovým plánem pro Blízký východ.

Ve středu (22.4.2020) ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že anexe Judea a Samaří je na Izraeli. “ Budou to Izraelci kdo nakonec učiní tato rozhodnutí,“ řekl.

Netanjahu v neděli (26.4.2020) ve zvláštním vysílání řekl, že za „pár měsíců“ Izrael ustanoví svrchovanost v Judeji a Samaří.

„Před třemi měsíci Trumpův mírový plán uznal práva Izraele v Judeji a Samaří a prezident Trump se zavázal uznat svrchovanost Izraele nad tamnějšími židovskými komunitami a také v údolí Jordánu,“ řekl Netanjahu.

„Jsem si jist, že tento slib bude za několik měsíců naplněn a že budeme moci oslavit další historický okamžik v historii sionismu,“ řekl.

Izrael získal vládu nad Judeou a Samaří v šestidenní válce v roce 1967 v konfliktu ve kterém židovský stát provedl preemptivní úder na čtyři arabské státy připravené Izrael  napadnout.

V současnosti žijí v Judeji a Samaří stovky tisíc izraelských Židů, kromě dalších 200 000 Izraelců, kteří žijí ve východních částech Jeruzaléma.

29.04.2020 04:55 Karel Sedláček131Zdroj: World Israel News

Klíčová slova