Praha Jeruzalém

Po sérii izraelských leteckých úderů v jihozápadní Sýrii hlásí skupina pozorovatelů exploze zaměřené na pozice Hizballáhu v severní Sýrii.

Autor: David Rosenberg, 1.5.2020 11:05

V pátek ráno byly hlášeny výbuchy v severní Sýrii – pár hodin po leteckých úderech přičítaných Izraeli, které zasáhly jihozápadní Sýrii, poblíž izraelských hranic.

Nejnovější výbuchy, které údajně zasáhly cíle Hizballáhu na silnici mezi městem Homs a Palmyra jsou opět připisovány izraelským válečným letounům.

Podle Syrské organizaci na ochranu lidských práv, která výbuchy monitorovala, byly tyto výbuchy výsledkem izraelských raketových útoků na skladiště zbraní na základně Hizballáhu, nazvané tábor Hassan bin Al-Haytham – bývalá škola, kterou nyní používají teroristé Hizballáhu jako regionální ředitelství.

Později ve čtvrtek v noci byly hlášeny výbuchy v jižní Sýrii, v okrese Quneitra poblíž izraelské hranice.

Syrská agentura SANA informovala, že izraelská letadla zaútočila raketami na několik cílů v jižní Sýrii. Dále uvedla, že k útoku došlo v oblasti Quneitra na syrské straně Golanských výšin, poblíž hranice s Izraelem.

Podle Yediot Aharonot se čtvrteční údery zaměřovaly rovněž na síly Hizballáhu a jejich cílem bylo zabránit libanonské teroristické skupině, aby se usadila na severní hranici Izraele.

Momentálně neexistují žádné zprávy o reakcích z čtvrtečních nebo pátečních náletů.

Začátkem tohoto týdne sýrské letectvo oznámilo, že identifikovalo „nepřátelský izraelský útok“ na jižní Damašek.

Tisková agentura SANA informovala, že syrské systémy detekce raket zachytily „izraelskou agresi“, která pocházela z libanonského vzdušného prostoru a byla schopna zničit několik raket vystřelených na syrské území.

Syrská organizace na obranu lidských práv se svým ústředím vLondýně, která monitoruje vojenskou činnost v Sýrii, uvedla, že při izraelských leteckých úderech byli zabiti čtyři proiránští členové milice a tři civilisté.

Minulý týden syrská média informovala, že izraelská letadla provedla letecký úder poblíž města Palmyra.

03.05.2020 05:42 Daniel Žingor199Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova