Praha Jeruzalém

Vedoucí kabinetu PA hrozí, že PA přijme opatření, pokud Izrael uplatní svrchovanost nad částmi Judeje a Samaří.

Autor: Dalit Halevi, 12.5.2020 5:33

Vedoucí kabinetu Palestinské samosprávy (Mohammad Shtayeh) v pondělí varoval izraelskou vládu před „hloupým“ tahem, který by anektoval údolí Jordánu nebo vyhlášením izraelské suverenity nad „osadami“ v Judeji a Samaří, že takový krok povede k „nové fázi“.

Shtayyeh na zasedání vlády v Ramalláhu vyzval mezinárodní společenství, aby, pokud Izrael anektuje části Judeje a Samaří, bojkotovalo Izrael, uznalo „stát Palestinu“ na hranicích z roku 1967 a přiznalo „uprchlíkům“ právo na návrat.

Kromě toho Shtayyeh zdůraznil „posvátnost“ plateb vyplácených teroristickým vězňům, rodinám „mučedníků“ a raněným a odmítl izraelský pokus „vyděsit“ palestinské arabské banky, aby zabránil převodu prostředky na účty vězňů.

Kabinet Palestinské samosprávy vyzval palestinskou veřejnost, aby se u příležitosti 72. výročí „Nakby“ (vznik státu Izrael, který Palestinci považují a označují za „katastrofu“) zúčastnila akce, která se bude konat 15. května.

Kabinet rovněž odsoudil pokračující uzavírání kanceláří palestinského televizního kanálu ve východním Jeruzalémě a zákaz činnosti jeho zaměstnanců na izraelském území. Podle kabinetu PA jde o nezákonný tah a porušení svobody tisku a svobody projevu.

Nakonec Shtayyeh odsoudil demolici domu teroristy, který zavraždil Rinu Šnerbovou jako „válečný zločin“, který má být předložen k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.

12.05.2020 06:37 Daniel Žingor306Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News