Praha Jeruzalém

Bernie Sanders a 18 demokratických senátorů prohlašují, že izraelská anexe židovských komunit v Judeji a Samaří „ohrožuje izraelskou bezpečnost a demokracii“.

Od: JNS, 23. května 2020

Osmnáct demokratických senátorů a nezávislý Bernie Sanders podepsali otevřený dopis k izraelskému vyhlášení suverenity nad částmi Judeje a Samaří.

Senátoři, izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministru obrany Bennymu Gantzovi, napsali, že izraelské vyhlášení suverenity „by znamenalo dramatický obrat v desetiletí sdíleném porozumění mezi Spojenými státy, Izraelem, Palestinci a mezinárodním společenstvím a mělo by jasný dopad na budoucnost Izraele i na naše životně důležité dvoustranné vztahy.“

Senátoři uvedli, že „jednostranná anexe ohrožuje bezpečnost Izraele i demokracii“, a „zradila by naše sdílené demokratické hodnoty tím, že by Palestincům odmítla právo na sebeurčení v životaschopném, svrchovaném, nezávislém a sousedícím státě“.

Uvedli také, že by anexe „mohla ukončit palestinskou bezpečnostní spolupráci s Izraelem, přímo ohrozit bezpečnost izraelského lidu a klíčovou izraelskou mírovou smlouvu s Jordánskem“.

Dále napsali, že by se anexe „setkala s hlubokým znepokojením ze stran našich vzájemných spojenců a partnerů, včetně Jordánska a Egypta, a všeobecně by byla vnímána za porušení mezinárodního práva“.

„Formální uznání roztříštěných a separovaných palestinských ostrůvků obklopených izraelským územím by mezinárodní společenství odmítlo jako nerovné i nedemokratické,“ napsali. „Ale především by, jednostranná anexe mimo sjednanou smlouvu, pravděpodobně narušila silnou podporu amerického lidu vyjádřenou  zvláštními vztahy a diplomatickým partnerstvím se Spojenými státy, které si Izrael v současné době užívá.“

Signatáři dopisu z 21. května byli Sens. Chris Murphy (D-Conn.), Tim Kaine (D-Va.), Chris Van Hollen (D-Md.), Brian Schatz (D-Hawaii), Patrick Leahy (D) -Vt., Dick Durbin (D-Ill.), Sherrod Brown (D-Ohio), Tammy Baldwin (D-Wis.), Tom Udall (D-NM), Jeff Merkley (D-Ore.), Ed Markey (D-Mass.), Martin Heinrich (D-NM), Sheldon Whitehouse (D-RI), Jeanne Shaheen (D-NH), Tammy Duckworth (D-Ill.), Tom Carper (D-Del.), Elizabeth Warren (D-Mass.) A Patyy Murray (D-Wa.).

Dopis také podepsal Bernie Sanders (I-Vt.), který v prezidentských volbách do letošního roku vždy kandidoval za demokraty, ale technicky vzato je nezávislý.

Začátkem tohoto týdne bývalý viceprezident a předpokládaný demokratický prezidentský kandidát Joe Biden, řekl židovským demokratům, že pokud Izrael nad částmi Judeje a Samaří vyhlásí svrchovanost, „zmaří to jakoukoli naději na mír“.

24.05.2020 06:47 Daniel Žingor134Zdroj: World Israel News

Klíčová slova