Praha Jeruzalém

Podle vědců Izraelského institutu pro biologický výzkum jsou dvě antivirová léčiva identifikována jako účinná léčba proti koronavíru.

Od: Arutz Sheva, 26.5.2020 12:45

V rámci rozsáhlého úsilí Izraelského institutu pro biologický výzkum o identifikaci antivirových léčiv proti COVID-19. Vědci testovali léky již schválené FDA. Lék Cerdelga a analog druhého léku, který je v současné době v pokročilých stádiích testování, jsou v procesu schvalování, uvedl v úterý mluvčí izraelského Ministerstva obrany.

Léčba nového onemocnění, jako je např. COVID-19, za použití již existujícího schváleného léku, může sloužit jako účinné krátkodobé řešení, protože jednou z hlavních výzev při řešení takovéto pandemie je doba, kterou zabere výzkum a schvalování nových léků.

Studie provedená IIBR prokázala, že antivirové ošetření pomocí obou léčiv vedlo k významnému snížení replikační kapacity koronaviru a k destrukci infikovaných buněk. Toto snížení replikace viru zabraňuje dalšímu poškození buněk po jejich infekci koronavirem (v této fázi byla léčiva testována na buněčných kulturách). Tato dvě léčiva se v současné době testují na účinnost na zvířatech infikovaných koronavirem.

Je důležité připomenout, že tyto léky již byly uznány jako účinné proti řadě různých kmenů virů, včetně chřipky a západonílské horečky. To ukazuje na jejich potenciál, jakmile budou klinicky schváleny,  účinně léčit různá virová onemocnění – včetně budoucích ohnisek nových druhů virů.

Analogy testovaných specifických sloučenin již byly klinicky studovány, což znamená, že mohou být rychle schváleny pro obecné užívání.

27.05.2020 05:30 Daniel Žingor81Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova