Praha Jeruzalém

„Otázkou je, jaká mapa bude rozhodnutím vlády nebo Knessetu, přijata,“ řekl šéf Rady Judeje a Samaří Yigal Dilmoni.

Autor: Josh Plank, World Israel News, 27. května 2020

Členové Rady Judeje se začli hromadně setkávat se zástupci Knessetu a ministry a naléhají na ně, aby v Judeji a Samaří skutečně vyhlásili svrchovanost, nikoli ovšem podle podmínek Trumpova mírového plánu, uvádí Jerusalem Post.

Intenzivní kampaň Rady Judeje, což je zastřešující organizace složená z místních orgánů v Judeji a Samaří, vychází z obav, že jejich hlas nebude před datem 1. července, kdy by měl proces anexe započít,  vůbec slyšet.

Námitky  vůči Trumpově  plánu, přednesené Radou minulý týden na jejím zasedání, se soustředily kolem tří hlavních oblastí zájmu: zřízení palestinského státu, zastavení jakéhokoli druhu osidlování nebo omezení výstavby a jakákoli mapa, která by izolovala společenství nebo je změnila ve vzdálené enklávy, které se nemohou rozvíjet a růst.

Ačkoli již byla původní Trumpova mapa v lednu zveřejněna, pracuje dnes společný izraelsko-americký mapovací tým na přesných podrobnostech navrhovaných oblastí anexe. Trumpova mapa umožňuje anexi 30% Judeje a Samaří.

Rada Judeje tvrdí, že vytvořila tři alternativní návrhy map, které řeší některé problémy Trumpovy mapy. Tyto návrhy představují anexi 32,5, 35 nebo 38,5% Judeje a Samaří.

„Otázkou je, kterou mapu přijme svým rozhodnutím vláda či Knesset. Z toho, co víme, to bude mapa, která byla prezentována (v lednu) v Bílém domě, možná s drobnými úpravami,“ řekl šéf Rady Judeje Yigal Dilmoni.

„Žádáme změny, které nám v osadách umožní žít plnohodnotné životy,“ řekl.

Dilmoni řekl, že Rada žádala Úřad předsedy vlády, aby se mohla stát součástí procesu tvorby map. Tato žádost byla sice zamítnuta, ale Úřad předsedy vlády uvedl, že od Rady Judeje přijme podklady jejich návrhů.

Po odeslání těchto alternativních map jim prý bylo řečeno, že na mapě nedojde k žádným změnám.

Nejmenovaný zdroj z bezprostředního okolí přípravy tohoto procesu Dilmonimu řekl, že v tomto USA „neuhnou ani o milimetr“.

Předseda Knessetu Yariv Levin, člen komise pro přípravu této mapy, Dilmoniho požadavky odmítl. „Američané nám nesdělili jakoukoli změnu v této záležitosti,“ řekl.

Poslankyně Knessetu Ayelet Shakedová řekla, že žádost její strany Yamina o účast v procesu přpravy mapy byla premiérem Netanjahuem rovněž zamítnuta. „Dokonce odmítl i Radu (Judeje). Zdá se tedy, že ta mapa je ta americká verze bez jakýchkoli změn požadovaných zástupci osadníků,“ řekla.

28.05.2020 05:46 Daniel Žingor322Zdroj: World Israel News

Klíčová slova