Praha Jeruzalém

Oficiální saúdskoarabská místa potvrdila rozhovory Izraele a Saúdské Arábie o integraci svých zástupců do islámských milic Waqf na Chrámové hoře.

Od: Arutz Sheva, 1.6.2020 9:11

Od prosince 2019 vedou Izrael a Saúdská Arábie tajné rozhovory, zprostředkované Spojenými státy, ohledně zastoupení Saúdské Arábie v islámských milicích Waqf odpovědných za správu Chrámové hory, informovaly Izrael Hayom.

Waqf jsou dnes čistě jordánskou záležitostí a jako islámské milice vykonávají správu a dohled nad Chrámovou horou.

Podle zprávy z pondělního rána vysocí saúdští diplomaté, kteří se účastní těchto diskusí, potvrdili, že se „jedná o citlivá a tajná jednání, která byla vedena nejednoznačně a s nízkou intenzitou prostřednictvím malého okruhu diplomatů a vysokých zástupců obranných složek Izraele, USA a Saúdské Arábie, jako součást jednání o pokroku v Dohodě století.“

Podle vysokého představitele saúdské diplomacie Jordánci až do doby před několika měsíci tvrdě odmítali jakékoli změny ve složení islámských Waqf na Chrámové hoře.

Nicméně intenzivní zapojení Turecka, do otázky řešení Jeruzaléma obecně a Chrámové hory zvlášť, způsobilo, že začalo Jordánsko tuto záležitost přehodnocovat.

Po násilných událostech u Zlaté brány a mešity Al Aqsa rozšířilo Jordánsko, v rozporu s dohodami z Osla, milice Waqf o členy Palestinské autonomie. Členové PA pak umožnili islámsko-tureckým organizacím získat oporu na tomto místě tím, že na přímou žádost tureckého prezidenta Recep Tayyipe Erdoğana vytvořili finanční fond, prostřednictvím kterého tu turecká vláda směřuje desítky milionů dolarů.

Jordánci tedy vyslali Izraeli a USA vzkaz, že je královský palác připraven zmírnit svůj postoj ohledně integrace saúdskoarabských zástupců do Waqf, pokud byly splněny určité podmínky.

Že bude na Chrámové hoře zachováno jedinečné postavení Jordánska,  a že Saúdská Arábie pošle miliony dolarů jako dar islámským organizacím působícím v arabských čtvrtích Jeruzaléma a na Chrámové hoře a použije diplomatický a politický tlak k odstranění islámských tureckých organizací působících pod záštitou PA.

01.06.2020 09:14 Daniel Žingor173Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova