Praha Jeruzalém

Jordánský ministr zahraničí varoval, že by vyhlášení svrchovanosti nad Judeou a Samařím mělo hrozivý dopad na jordánsko-izraelské vztahy.

Autor: Elad Benari, 3.6.2020 2:59

Jordánský ministr zahraničí Ayman Safadi v úterý varoval Izrael před vyhlášením svrchovanosti nad Judejou a Samařím. Řekl, že takovýto krok by byl přímým porušením mezinárodního práva a měl by přímý dopad na jordánsko-izraelské vztahy.

„Jednoznačně varujeme před vážnými důsledky anexe pro nalezení míru v regionu a pro jordánsko-izraelské vztahy,“ uvedl Safadi v e-mailovém prohlášení citovaném společností Bloomberg News. Míru nebude dosaženo „anexí jedné třetiny okupované Palestiny“, dodal.

„Stojíme na křižovatce: Buď se dostaneme hlouběji do propasti konfliktu a beznaděje, nebo zachráníme mír, který je regionální a mezinárodní nezbytností,“ řekl Safadi.

Zdůraznil, že izraelský krok vyhlášní suverenity nezůstane bez reakce, a dodal, že mír je pro Palestince a pro všechny Araby strategickou volbou. Jakýkoli jiný scénář představuje hrozbu pro mír a všechny v regionu, uvedl Safadi.

„Uděláme vše, abychom ochránili naše zájmy – dvoustátní řešení, vznik nezávislého životaschopného palestinského státu, je jordánským národním zájmem,“ uzavřel.

Koaliční dohoda mezi současným premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, která určuje, že vláda může v červeneci tohoto roku vyhlásit suverenitu, vyvolala v arabském světě rozruch.

Jordánský premiér Omar al-Razzaz nedávno hrozil, že pokud by židovský stát pokračoval v procesu implementace suverenity, přehodnotilo by Jordánské království své vztahy s Izraelem.

Razzazova vyjádření přišla několik dní poté, co jordánský král Abdullah II varoval, že pokud Izrael vyhlásil suverenitu, „vedlo by to k masivnímu konfliktu s Jordánským hášimovským královstvím“.

03.06.2020 06:36 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova