Praha Jeruzalém

Bible říká, že byl Nábot Jezreelský zavražděn králem Achabem za to, že mu nedal svou vinici.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 8. června 2020

Zinmanův archeologický ústav na Haifské univerzitě odhalil pozůstatky biblického vinařství, o kterém se předpokládá, že patřilo Nábotovi Jezreelskému.

V příběhu vyprávěném v 1. Královské knize 21. kapitole sousedila vinice Nábota Jezreelského s palácem krále Achaba Samařského. Achab po této vinici toužil a výměnou mu nabídl peníze i lepší vinici, ale Nábot se odmítl dědictví své rodiny vzdát.

Achabova žena Jezábel viděla, jak z toho byl její manžel naštvaný a nabídla, že se o situaci osobně postará.

Nechala Nábota ukamenovat.

Zjištění publikovaná v časopise Journal of Archaeology and Heritage Studies ve Východním Středomoří nemohla přesně potvrdit, zda se vinařství shoduje s tím, které je popsáno v Bibli, protože technologie datování se dá sledovat pouze do doby, kdy byla vinice reálně používána, a ne do doby, kdy byla poprvé postavena.

Podle těchto zjištění, byla vinice naposledy používína během prvního století nl, ale události zaznamenané v Bibli probíhaly během devátého století před naším letopočtem.

„Je možné, že to vinařství existovalo již tehdy – těžko říct,“ řekla dr. Norma Franklinová, hlavní autorka studie pro Jerusalem Post.

„Někteří učenci věří, že byl příběh ve skutečnosti napsán později, kolem šestého století před naším letopočtem, kdy můžeme s jistotou říci, že už vinařství fungovalo,“ řekla Franklinová.

„Neexistuje způsob, jak zjistit, zda to, co se tady říká v Bibli, se stalo přesně tak, jak je to napsáno,“ dodala.

09.06.2020 06:49 Daniel Žingor294Zdroj: World Israel News

Klíčová slova