Praha Jeruzalém

Zdá se, že si Islámská republika u svého jižního pobřeží vytvořila novou maketu letadlové lodi, aby trénovala ostré střelby.

Autor: Elad Benari, 10.6.2020 6:09

Vzhledem k tomu, že mezi Íránem a Spojenými státy stále přetrvává napětí, vypadá, že si Islámská republika u svého jižního pobřeží vytvořila novou maketu letadlové lodi, aby tady trénovala ostré střelby, informovala v úterý agentura Associated Press.

Maketa nepřítele, viděného na satelitních fotografiích získaných AP, se podobá letadlovým lodím třídy Nimitz, se kterými americké námořnictvo běžně vplouvá z Hormuzského průlivu do Perského zálivu, kudy prochází 20% veškeré světové ropy.

I když to íránští představitelé ještě nepřiznali, vzhled této repliky v přístavním městě Bandar Abbas naznačuje, že se íránské polovojenské Revoluční gardy připravují na podobný útok, jaký provedly v roce 2015.

Tyto informace přichází v době, kdy Írán v úterý oznámil, že popraví muže, kterého obvinil z vyzrazení podrobností o pohybech generála Qassema Soleimaniho, kterého USA zlikvidovaly pomocí dronu letos v lednu.

Tento krok navazuje na pokračující napětí mezi USA a Íránem. Americké námořnictvo nedávno vydalo varování všem námořníkům v Perském zálivu, aby zůstali 100 metrů od amerických válečných lodí, nebo jim hrozí, že to bude „interpretováno jako hrozba a stanou se obětí zákonných obranných opatření“.

I když toto oznámení nezmiňovalo jmenovitě Írán, přišla hned další hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa, že bude US Navy střílet na íránské lodě obtěžující její plavidla.

Toto Trumpovo varování přišlo po vystupňování napjetí mezi americkými a íránskými loděmi v Perském zálivu.

Americká armáda v té době uvedla, že se 11 plavidel Revolučních gard přiblížilo k americkým lodím a lodím pobřežní stráže v Perském zálivu a označilo tyto manévry za „nebezpečné a provokativní“.

Íránské revoluční gardy uznaly, že k incidentu došlo, ale s tvrzením, že incident vyvolaly americké síly.

Podle satelitních snímků pořízených společností Maxar Technologies má replika postavená Íránem na palubě 16 maket stíhacích letadel. Plavidlo vypadá, že je asi 200 metrů dlouhé a 50 metrů široké. Skutečný Nimitz je dlouhý přes 300 metrů a široký 75 metrů.

Simulátor letadlové lodi kotví jen kousek od místa, na kterém Revoluční gardy v květnu představily přes 100 nových motorových člunů, jaké běžně používají při napjatých střetech mezi íránskými námořníky a americkým námořnictvem. Tyto lodě nesou jak namontované kulomety, tak i rakety.

Pátá flotila amerického námořnictva v Bahrajnu, která hlídá vody na Středním východě, prozatím na žádost o komentář nijak nereagovala.

10.06.2020 06:27 Daniel Žingor142Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova