Praha Jeruzalém

Izrael vyhlásí svrchovanost v Judeji a Samaří pravděpodobně během letních měsíců, říkají vládní představitelé – deadline je někdy v září.

Autor: David Rosenberg, 10.6.2020 9:08

Podle Izrael Hayom bude premiér Benjamin Netanjahu pracovat na realizaci svého plánu vyhlášení svrchovanosti během letních měsíců.

Tato zpráva Izrael Hayom zveřejněná ve středu ráno citovala nejmenované izraelské představitele s tím, izraelská vláda nebude pravděpodobně pokračovat v realizaci plánu vyhlášení svrchovanosti po létě. Cílem tedy je aplikovat izraelskou svrchovanost na zhruba 30% Judeje a Samaří do září.

Podle koaliční dohody s Modrou a bílou je Netanjahuovi zakázáno představit svůj plán vyhlášení svrchovanosti vládě a Knessetu před 1. červencem. To mu dává zhruba tříměsíční okno, aby předložil návrh zákona a pracoval na jeho schválení ministerským výborem pro legislativu a Knessetem.

Vláda může implementovat plán vyhlášení suverenity během léta po etapách a začít s pouhými 3% Judeje a Samaří.

Netanjahuův plán vyhlášení suverenity zůstává pod záštitou Trumpovy administrativy a v koordinaci s ní byl zpracováván.

Společný americko-izraelský tým pracuje na vytvoření přesných hranic pro vyhlášení suverenity. Ta by měla zahrnovat většinu údolí Jordánu a všechna izraelská města v Judeji a Samaří, jejichž status byl podle izraelského práva normalizován.

Zůstávají však otázky týkající se 25 mladých izraelských měst a horských základen zřízených během posledních dvaceti let, přičemž některé zprávy naznačující, že 25 komunit a jejich několik tisíc obyvatel budou z plánu svrchovanosti vynechány.

11.06.2020 05:21 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News