Praha Jeruzalém

Ministr obrany zdůrazňuje, že je nezbytné, aby se případné vyhlášení suverenity přesunulo k expertům.

Autor: Elad Benari, 19.6.2020 4:01

Ministr obrany a alternativní předseda vlády Benny Gantz ve čtvrtek uvedl, že nepodpoří uplatnění suverenity v oblastech „s mnoha palestinskými obyvateli“, informovaly Channel 12 News.

Podle této zprávy předseda Modré a bílé zdůraznil, že jeho strana zajistí, aby jakýkoli krok uplatnění suverenity byl nejprve předložen profesionálním odborníkům, aby mohli vyjádřit svůj názor. Gantz tato vyjádření poskytl během schůzek s představiteli bezpečnostních složek.

„Jsem si jistý, že předseda vlády neohrozí mírovou dohodu s Jordánskem a strategické vztahy Izraele s USA, nějakým nezodpovědným krokem,“ uvedl.

Gantz také řekl: „Každý takovýto krok nejprve předložíme profesionálním analytikům, aby mohli vyjádřit své názory, a v žádném případě nepodpoříme uplatnění svrchovanosti v oblastech s palestinskými obyvateli, abychom tak zabránili třenicím.“

Šéf Modré a bílé dále zdůraznil potřebu spolupracovat s Palestinci a v rámci procesu vyhlášení svrchovanosti zároveň představit kroky, které zlepší jejich životy.

Zatímco koaliční dohoda mezi Gantzem a premiérem Netanjahuem uvádí, že svrchovanost nad Judeou a Samařím lze uplatnit od 1. července, Likud a Modrá a bílá dosud nedosáhli shody na tom, jak bude tento krok realizován.

Ve středu představil Netanjahu Gantzovi řadu možných scénářů uplatnění svrchovanosti nad Judeou a Samařím.

Zdroje obeznámené s obsahem schůzky uvedly, že bylo projednáno několik scénářů, počínaje připojením 30 procent Judeje a Samaří, jak je uvedeno v Trumpově mírovém plánu, až po mnohem „symboličtější“ krok.

Vůdcové Modré a bílé zdůrazňují, a to jak veřejně, tak i soukromě, že nepodpoří jednostranné uplatnění suverenity, ale chtějí, aby k tomu došlo v koordinaci s mezinárodním společenstvím a zeměmi v regionu, zejména s Jordánskem a státy Perského zálivu.

Jordánsko bylo ve své opozici vůči vyhlášení suverenity velmi hlasité. Jordánský král Abdullah II nedávno Izrael před uplatňováním svrchovanosti v Judeji a Samaří varoval – uvedl, že pokud by Izrael tuto suverenitu uplatnil, „vedlo by to k masivnímu konfliktu s Jordánským hášimovským královstvím“.

Jordánský premiér Omar al-Razzaz později vyhrožoval, že pokud by židovský stát pokračoval ve vyhlášení suverenity,  přezkoumalo by jeho království své vztahy s Izraelem.

V úterý hovořil král Abdulláh II s americkými vůdci kongresu a varoval je, že plánovaný krok Izraele k uplatnění suverenity nad částmi Judeje a Samaří příští měsíc by ohrozil stabilitu na Blízkém východě.

19.06.2020 06:10 Daniel Žingor132Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova