Praha Jeruzalém

Generální tajemník OOP říká, že bude Radě bezpečnosti OSN předložen návrh usnesení proti izraelskému plánu vyhlášení suverenity.

Autor: Elad Benari, 23.6.2020 5:31

Saeb Erekat, generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny, v pondělí uvedl, že se Palestinská samospráva (PA) chystá předložit Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce proti izraelskému plánu na vyhlášení suverenity nad částmi Judeje a Samaří.

Erekat v rozhovoru pro rádio Voice of Palestine, citovaného zpravodajskou agenturou Xinhua uvedl, že nadcházející zasedání Rady bezpečnosti bude diskutovat o vývoji v regionu, a zejména o izraelském plánu vyhlášení suverenity.

„Schůze se bude konat na úrovni ministrů a je velmi důležitá ve snaze předložit, navzdory vetu Spojených států, návrh rezoluce Radě bezpečnosti OSN,“ uvedl Erekat.

„Máme bezprecedentní podporu 192 členských států z 194 členů Valného shromáždění OSN, které izraelský krok odmítají,“ dodal.

Minulý týden PA předložila oficiální žádost o pořádání zasedání OSN, kde by měl být probrán izraelský plán na uplatnění suverenity nad částmi Judeje a Samaří.

PA je pobouřena koaliční dohodou mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, která stanoví, že vláda může vyhlásiit svrchovanost nad Judeou a Samařím v červenci.

V reakci na tento krok předseda PA Mahmúd Abbás nedávno oznámil, že PA již není vázána dohodami, které s Izraelem a USA podepsala, včetně bezpečnostní koordinace s Izraelem.

23.06.2020 05:58 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova