Praha Jeruzalém

Izraelští vědci tvrdí, že se vakcína osvědčila v testech na křečcích, a že pokud vláda schválí pokusy na lidech, mohla by být připravena do konce zimy.

Autor: Marcy Oster, JTA, 23.6.2020 8:56

Vědci z Izraelského vládního centra tvrdí, že testy vakcíny proti koronaviru byly u křečků úspěšné, a že pokud budou v následujících týdnech povoleny pokusy na lidech, mohla by být vakcína připravena do konce zimy.

Nejprve musí Ministerstvo zdravotnictví schválit Izraelskému institutu pro biologický výzkum možnost zahájení zkoušek na lidech, ohlásily Channel 12 News.

Podle této zprávy využívá vakcína, vyvíjená v ústavu ve středním Izraeli, virus VSV. Ten u lidí nevypůsobí nemoc. Virus VSV používá geneticky upravené proteiny, které tvoří korunu koronaviru, a když tělo falešný koronavirus identifikuje, začne proti COVID-19 produkovat protilátky.

Podle uvedené zprávy, žádný z křečků, kteří dostali vakcínu, koronavirem neonemocněl.

Zpráva uvádí, že vakcína vyvíjená na Oxfordské univerzitě by mohla být schválena pro použití v konkrétních případech už v říjnu, a slibná je i vakcína vyvinutá americkou biotechnologickou společností Moderna.

Izrael minulý týden s Modernou podepsal dohodu o koupi své vakcíny – tedy, pokud budou její zkoušky úspěšné. Oznámil to premiér Benjamin Netanjahu během schůzky vládního takzvaného „kabinetu koronavirus“. O této dohodě nebyly zveřejněny žádné podrobnosti.

25.06.2020 06:44 Daniel Žingor307Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova