Praha Jeruzalém

Tento týden se u Josefovy hrobky, ve velkém arabském městě v Samaří, které bylo prvním hlavním městem Izraelského království, modlilo víc než 2 500 Izraelců. Židé jsou nyní při jeho návštěvě obtěžováni a napadáni.

Od: United with Israel, 23. června 2020

V pondělí v noci dorazily tisíce židovských věřících k Josefově hrobce v Šekemu, židovském poutním místě, které sahá až do biblických dob, a které se nyní nachází ve městě Araby přejmenovaném na Nablus.

Izraelskou skupinu, která dorazila jako jedna z pravidelných měsíčních návštěv, doprovázeli izraelští vojáci a bezpečnostní složky. Tyto návštěny zabezpečuje IDF, uvedla TPS.

Zatímco tato skupina si své modlitby užila v míru a pokoji, některé z předchozích poutí byly zasaženy arabským násilím a terorem.

V roce 2011 začali, po modlitbách v Josefově hrobce, policisté Palestinské samosprávy střílet na tři auta izraelských věřících a zavraždili 25 letého Ben-Josepha Livnata. V roce 2015 na Židy modlící se u Josefovy hrobky zaútočil palestinský dav a zranil vojáka IDF.

V roce 2019 zmařila IDF poblíž Josefovy hrobky teroristický útok, když ještě před příchodem 1 200 židovských věřících, odhalila trubkovou bombu.

„Šekem neboli Nablus je pod plnou palestinskou kontrolou … a poutníci se často potýkají s házením kamení, Molotovovými koktejly a dokonce i s útoky na izraelské jednotky,“ informovaly tehdy JNS.

Pondělních modliteb se zúčastnil i Yossi Dagan, šéf Regionální rady Samaří, který vysvětlil, že se tu společně modlili za blížící se rozšíření suverenity Izraele nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří.

„Jsme zde, abychom vyslali jasnou zprávu: Izraelský lid ani izraelský stát se svých svatých míst nevzdá, nevzdá se Josefovy hrobky, Rácheliny hrobky, Jeskyně patriarchů ani žádných dalších svatých míst v Judeji a Samaří,“ řekl TPS.

„Nepřijmeme žádnou symbolickou suverenitu,“ dodal.

24.06.2020 05:39 Daniel Žingor176Zdroj: United with Israel