Praha Jeruzalém

David Elhayani ve svém poselství Trumpovi: Svrchovanost bez palestinského státu nebo zmrazení výstaveb je správným krokem.

Autor: Ido Ben Porat, 25.6.2020 00:56

Předseda Rady Judska David Elhayani ve středu vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, aby podpořil izraelskou suverenitu v Judeji a Samaří a údolí Jordánu.

„Vyzývám prezidenta USA Donalda Trumpa, který v posledních letech spolu se svou vládou, svými důležitými kroky ve prospěch státu Izrael prokázal, že je skutečným přítelem Izraele, aby i nyní podpořil suverenitu, která by byla ve prospěch izraelského státu,“ řekl Elhayani.

„Izraelští občané mají právo podporovat uplatnění izraelské svrchovanosti v Judeji a Samaří a v údolí Jordánu tak, jak by to bylo správné – tedy bez palestinského státu, zmrazení výstavby a izolovaných osad. Vyhlášení svrchovanosti je správným krokem,“ dodal předseda Rady Judska.

Už dříve ve středu ministr zahraničí USA Mike Pompeo řekl, že uplatnění suverenity v oblastech Judeje a Samaří a údolí Jordánu je rozhodnutím, které je na Izraeli.

„Rozhodnutí o rozšíření izraelské svrchovanosti na tato místa, jsou rozhodnutí, musí udělat Izraelci,“ řekl Pompeo novinářům.

Mluvil krátce poté, co se Spojené národy a Liga arabských států spojily a požádaly Izrael, aby od svých plánů na vyhlášení suverenity upustil.

Hovor byl uskutečněn během videokonference Rady bezpečnosti OSN, které se zúčastnilo několik ministrů.

„Vyzývám izraelskou vládu, aby upustila od plánů anexe,“ uvedl generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Zopakoval to, co prezentoval jako cíl – tedy dvoustátní řešení, s nezávislým, sousedícím, suverénním a životaschopným palestinským státem, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou států.

Generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit řekl, že suverenita „zničí jakoukoli perspektivu míru do budoucna“.

„Možný krok izraelské vlády připojení částí okupovaného palestinského území by představoval, pokud byl realizován, vážné ohrožení regionální stability,“ dodal.

25.06.2020 06:46 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova