Praha Jeruzalém

„Jsme blízko bodu, odkud není návratu, kdy dojde k hromadné infekci a náporu vážně nemocných pacientů,“ napsala vedoucí ISD Miri Weinbergergová.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 28. června 2020

Izraelská společnost pro infekční nemoci (ISD) v neděli varovala Ministerstvo zdravotnictví, že pokud nebudou okamžitě přijata rozhodná opatření, nebude Izrael schopen zadržet nákazu koronaviru, uvádí Kan Kan.

„Během posledních dvou týdnů jsme zaznamenali dramatický nárůst počtu denní nákazy koronavirem. V posledních dnech také vzrostl věk diagnostikovaných a hospitalizovaných,“ napsala v dopise generálnímu řediteli ministerstva zdravotnictví Chezy Levymu vedoucí ISD Miri Weinbergergová.

„Míříme k tomu, abychom nad epidemií v Izraeli ztratili kontrolu. Jsme blízko bodu, odkud není návratu, kdy dojde k hromadné infekci a náporu vážně nemocných pacientů,“ napsala.

„Okno pro účinnou akci se uzavírá a pokud nezačneme hned na začátku tohoto týdne, ujede nám vlak a možná nad zím ztratíme kontrolu.“

Podle izraelské rozhlasové stanice Weinbergergová doporučila zvýšit úsilí k zamezení šíření viru zlepšením testovacích metod, vabavením zdravotnického personálu účinnějšími osobními ochrannými prostředky (PPE) a vedením průběžného soupisu léků používaných během léčby.

Vzhledem k tomu, že během posledního týdne počet nových případů nákazy koronavirem stoupal, připravuje se vláda na opětovné uložení ochranných restrikcí.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v neděli ráno svolal svou vládu, aby naplánoval, jaké restrikce budou obnoveny.

Některá uvažovaná opatčení sníží počet veřejných shromáždění, ruší letní tábory, umožní pracovníkům, kteří se vrátili do kanceláří, pracovat opět na dálku a omezí počet lidí na plážích.

V sobotu se nakazilo dalších 76 lidí, což podle Ministerstva zdravotnictví zvýšilo počet aktivních případů na 6 160 a počet obětí vystoupal na 318.

Jednou z obětí je 19 letá žena, která v sobotu zemřela v Hadassah-Ein Kerem Medical Center v Jeruzalémě.

29.06.2020 06:49 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova