Praha Jeruzalém

Předseda Rady Judeje David Alhaini: „Doufám, že se premiér nepodřídí hrozbám levice a Arabů a dodrží své sliby a učiní tento historický krok.“

Autor: Mordechai Sones, 6.7.2020 16:36

Průzkum veřejného mínění provedený institutem Rafi Smith mezi 600 členy židovské populace ukazuje, že většina Izraelců upřednostňuje plnou suverenitu nad všemi komunitami v Judeji, Samaří a údolí Jordánu.

Navíc asi polovina zastánců suverenity přičítá její dosavadní nevyhlášení  na vrub osobně Netanjahuovi. Průzkum také ukazuje, že by kvůli tomu mohl Likud ztratit asi 4-5 křesel.

Data:

• Podle průzkumu podporuje izraelskou suverenitu v Judeji, Samaří a Jordánském údolí 45% izraelské veřejnosti, 33% je proti a dalších 22%, což je relativně vysoké procento, se k tomuto nevyjádřilo.

• Průzkum rovněž odhalil, že většina příznivců programu suverenity podporuje plnou suverenitu (46%) a neuspokojila by je ani suverenita pouze nad některými komunitami, jako je Gush Etzion nebo Ma’aleh Adumim (pro to je jen 20% z nich).

• Z těch, kdo suverenitu podporují, 14% uvedlo, že pokud předseda vlády suverenitu neuplatní, je pravděpodobné, že už nebudou v příštích volbách podporovat Likud.

• Mezi voliči Likudu, kteří podporují suverenitu, 13% uvedlo, že pokud Netanjahu neuplatní izraelskou suverenitu, potom se pravděpodobnost jejich podpory Likudu v příštích volbách sníží.

• Přibližně polovina podporovatelů suverenity (47%) uvedla, že souhlasí s tím, že „pokud by se suverenita v Judeji, Samaře a údolí Jordánu neuplatnila, považovali by to za osobní selhání Benjamina Netanjahua.“

Předseda Rady Jordánského údolí a předseda Rady Judeje David Alhaini uvedl: „Tento průzkum ukazuje, že veřejnost chce svrchovanost a není spokojena s částečnou svrchovaností. Předseda vlády tato data zná a velmi dobře ví, že má podporu izraelské veřejnosti. Doufám, že se premiér nepodřídí hrozbám levice a Arabů, kteří jsou proti, dodrží své sliby a učiní tento historický krok. Pane předsedo vlády: Je čas uplatnit izraelskou suverenitu v Judeji, v Samaří a v údolí Jordánu bez zmrazení výstavby a bez palestinského státu.“

07.07.2020 06:29 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News