Praha Jeruzalém

Jordánské Ministerstvo zahraničí tvrdí, že jen Waqf má oprávnění renovovat a udržovat prostranství „mešity Al Aqsa“, a to včetně Západní zdi.

Autor: Dalit Halevy, 7.7.2020 16:42

Jordánské Ministerstvo zahraničí odsoudilo pokračující práce u Západní zdi v Jeruzalémě, kterou nazvalo „západní zeď mešity Al Aqsa“.

Mluvčí Ministerstva zahraničí Daifallah al-Fajez tvrdí, že podle mezinárodního práva mají výlučnou pravomoc nad Západní výhradně jordánské Waqf.

Dále řekl, že veškeré renovační a údržbářské práce na Chrámové hoře jsou výhradním úkolem Waqf, a vyzval izraelskou vládu, aby zastavila veškeré práce na Západní zdi.

Tom Nisani, vedoucí arabské sekce organizace Im Tirtzu, reagoval, že „jde o oficiální dokument jordánské vlády a zdá se, že byl zveřejněn jako pokus o nátlak na USA směrem k očekávané deklaraci suverenity. Tento dokument tedy vyjadřuje to, jak Jordánsko chápe své aktivity a svou politiku v Jeruzalémě.“

„Je načase, aby Izrael ukončil tento „démonický tanec“ kolem svého věčného hlavního města. Uri Zvi Greenberg měl naprostou pravdu, když řekl, že „Ten, kdo ovládá Chrámovou horu, ovládá celou Izraelskou zem.“. Nastal tedy, po 72 let po nezávislosti, čas, aby Chrámová hora a celé Staré město Jeruzalém byly pod plnou izraelskou svrchovaností a zároveň poskytovaly plnou svobodu všem náboženstvím bez omezení,“ uvedl Nisani.

08.07.2020 05:18 Daniel Žingor212Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova