Praha Jeruzalém

Nejvyšší představitel EU pro zahraniční politiku opět varoval Izrael před vyhlášením svrchovaností.

Autor: Elad Benari, 9.7.2020 4:00

Josep Borrell, nejvyšší představitel Evropské unie pro zahraniční politiku, ve středu varoval Izrael před dalším krokem uplatnění suverenity nad částmi Judeje a Samaří.

„Spolu se svými kolegy evropskými ministry zahraničí vyvineme maximální diplomatické úsilí, abychom Izraeli pomohli pochopit rizika pokračování v jednostranné anexi části Západního břehu. Evropa a Izrael jsou si geograficky, kulturně, ekonomicky blízké. Není v zájmu nikoho, aby se tyto vztahy zmrazily,“ napsal Borrell na svém blogu navazujícímu na úterní diskusi mezi ministry zahraničí Německa, Francie, Egypta a Jordánska.

„Anexe by představovala porušení mezinárodního práva; způsobila by reálné poškození vyhlídek na dvoustátní řešení; negativně by také ovlivnila regionální stabilitu, naše vztahy s Izraelem, vztahy mezi Izraelem a arabskými státy a případně i bezpečnost Izraele,“ dodal.

„Jakékoli porušení mezinárodního práva, zejména pokud se týká anexe území, má také důsledky pro celý mezinárodní řád založený na daných pravidlech a zásadách a pochopitelně ovlivňuje další konfliktní zóny,“ napsal Borrell.

Dodal: „Jako kdo je s tímto regionem osobně propojen jsem zdůraznil, jak v mých soukromých rozhovorech s izraelskými vůdci, tak na veřejnosti, že tato anexe ohrožuje dobrou spolupráci s Izraelem. To samozřejmě není to, co chceme. Naopak, máme příležitost znovu obnovit naše vztahy v časech, které mohou vyžadovat, abychom ještě více a společně pracovali na regionální stabilitě na Blízkém východě. Ale nemůžeme a nebudeme uznávat změny na hranicích před rokem 1967, na kterých se obě strany konfliktu nedohodnou.“

„EU,“ zdůraznil Borrell, „je i nadále odhodlána vyjednávat dvoustátní řešení založené na mezinárodním právu a příslušných rezolucích OSN. Je to jediný realistický a udržitelný způsob, jak tento konflikt ukončit. Stejně jako jsme naléhali na Izrael, aby upustil od jednostranných kroků, stejně tak jsme naléhali na Palestince, aby se vrátili k jednacímu stolu. Musíme sjednotit naše úsilí se všemi partnery v regionu i mimo něj, stejně jako my, usilovat o mír a společně povzbuzovat obě strany, aby obnovily jednání.“

„Mír nelze uvalit, musí být sjednán, jakkoli to může být těžké. Budu se intenzivně angažovat v podpoře tohoto úsilí a budu pomáhat mobilizovat mezinárodní společenství s cílem usnadnit dosažení vzájemně přijatelné a udržitelné dohody,“ uzavřel.

Borrell je hlasitým odpůrcem izraelských plánů na uplatnění svrchovanosti nad Judeou a Samařím. Minulý měsíc varoval, že „by anexe nevyhnutelně měla významné důsledky na úzké vztahy, které v současné době s Izraelem máme.“

Uý pčed tím však Borrell uvedl, že EU vyvine diplomatický tlak, aby se pokusila zabránit Izraeli v tom, aby pokračoval v plánu uplatnění svrchovanosti.

09.07.2020 05:58 Daniel Žingor139Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova