Praha Jeruzalém

Osmnáct amerických židovských organizací požaduje, aby byla palestinská teroristka Ahlam Tamimi vydána do USA, aby tam čelila obviněním z bombového útoku na pizzerii Sbarro v roce 2001, při kterém bylo zabito 15 lidí, včetně dvou Američanů.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 13. července 2020

Osmnáct velkých židovských organizací v pondělí vyzvalo Trumpovu správu, aby vyvinula tlak na jordánského krále Abdullaha, aby za smrtící bombový útok na pizzerií ​​Sbarro v Jeruzalémě v roce 2001, vydal z Jordánska Ahlam Tamimi.

Tamimi byla usvědčena z toho, že naverbovala sebevražedného atentátníka, který vstoupil do restaurace, kde zabil 15 lidí, včetně dvou amerických občanů – patnáctiletého Malkiho Rotha a 31letou učitelku Judith Hayman Greenbaumovou. Další oběť, mladá matka, která byla také americkým státním příslušníkem, zůstala po bombovém útoku v bezvědomí.

Přestože byla Tamimi odsouzena na 16 doživotních trestů, byla v roce 2011 propuštěna v rámci výměny rukojmí za vojáka IDF Gilada Šalita a přestěhovala se do Jordánska, kde pořádá talk show na televizní stanici přidružené k teroristické skupině Hamas. Ačkoli Jordánsko a USA podepsaly v roce 1995 smlouvu o vydávání, jordánské soudy tvrdí, že jordánský parlament tuto smlouvu nikdy neratifikoval.

Trumpova administrativa nabídla odměnu 5 milionů dolarů za její zajetí, ale zjevně nepožádala jordánskou vládu, aby ji předala, uvedla JNS v roce 2018.

V rozhovoru z roku 2006 ve vězení Tamimi řekla: „Neomlouvám se za to, co jsem udělala. Dostanu se z vězení a odmítám uznat existenci Izraele.“

Židovské organizace ve svém prohlášení vyjádřily „společné kolektivní pobouření nad odmítáním Jordánského království vydat vraha amerických občanů“.

Tyto skupiny tedy „vyzývají svou vládu, aby přiměla Jordánsko zodpovídat se ze svých závazků vyplývající ze Smlouvy o vzájemném vydávání se Spojenými státy a vyvinula veškerý tlak, mimo jiné včetně nedávných vládních právních nařízení, které významně ovlivňují finanční pomoc USA Jordánsku“.

Skupiny také poznamenaly, že se Tamimi chlubila, že dva z faktorů, které ji vedly k výběru pizzerie jako bombového cíle, byly davy, které se tam shromáždily během polední hodiny a také to, že „věděla, že je poblíž židovská náboženská škola…“

„Přiznávám, že jsem byla trochu zklamaná, protože jsem doufala ve větší počet obětí,“ řekla odsouzená teroristka.

Arnold Roth, otec Malki, řekl: „Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom v US posunuli veřejné mínění, aby za námi USA stály.“

„Tento proces pokračuje. Organizace, jejichž podporu dnes oznamujeme, hovoří, v této mimořádné výzvě ke spravedlnosti pro Malki a další oběti ve Sbarra, veřejně a jedním hlasem.. Je na čase, aby jordánské ignorování zákonných, diplomatických a morálních povinností předat Tamimi před americkou spravedlnost skončilo,“ řekl Roth.

14.07.2020 06:38 Daniel Žingor122Zdroj: United with Israel

Klíčová slova