Praha Jeruzalém

11 politiků zaslalo společný dopis šéfovi zahraniční politiky EU v němž žádají, aby byl Izrael „odrazen“ od dalšího postupu.

Autor: Mordechai Sones, 14.7.2020 22:53

Guardian uvádí, že ministři zahraničních věcí jedenácti evropských zemí požadují, aby EU rychle sestavila seznam možných opatření, které by „odradily“ Izrael od uplatnění jeho suverenity v částech Judeje a Samaří.

Podle Gardienu v dopise šéfovi zahraniční politiky EU Josepu Borrellovi tito politici společně žádali o přípravu možných „právních důsledků“ pro Izrael a jejich dopad na dohody s EU.

Dopis podepsali ministři zahraničních věcí z Belgie, Irska, Itálie, Francie, Malty, Portugalska, Švédska, Dánska, Lucemburska, Nizozemska a Finska.

„Možná izraelská anexe částí okupovaného palestinského území zůstává pro EU a její členské státy vážným problémem,“ uvádí dopis.

Dodává, že seznam možných reakcí „přispěje k našemu úsilí v zabránění anexi“, což naznačuje, že Izrael, pokud bude konfrontován s potenciálními konkrétními kroky, může být od dalšího postupu odrazen.

V dopise, který byl v pátek zaslán J. Borrellovi, ministři zopakovali, že jejich žádost byla předána na neformálním zasedání 15. května, když požádali, aby byl vypracován seznam možných reakcí EU nazvaný „opční listina“.

„Chápeme, že se jedná o citlivý problém a je důležité jeho načasování, ale čas je velmi krátký. Znepokojuje nás, že se okno, které může anexi zabránit, rychle uzavírá,“ uvádí dopis.

15.07.2020 06:41 Daniel Žingor162Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova