Praha Jeruzalém

Předseda vlády oznámil, že každý občan dostane do 48 hodin hotovost, která mu pomůže zmírnit ekonomické potíže způsobené pandemií.

Od: World Israel News, 15. července 2020

Ve středu večer na tiskové konferenci v Jeruzalémě vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu uvolnění dotace ve výši 6 miliard NIS, která má Izraelcům pomoct vyrovnat se s ekonomickými důsledky pandemie COVID-19.

Každý občan starší 18 let obdrží 750 NIS. Páry získají NIS 2 000. Rodiny se dvěma dětmi dostanou 2 500 NIS a rodiny se třemi a více dětmi 3 000 NIS.

Netanjahu slíbil, že Izraelci uvidí peníze na svých bankovních účtech do 48 hodin s tím, že chce „rychle dostat všechny tyto peníze do izraelských domácností“.

Pokud se o tom budou zákonodárci jen dohadovat, „bude to trvat déle … a nikdy to nedokončíme,“ řekl. „Musíme s tím pohnout a zajistit, že tou sítí nikdo nepropadne.“

Minulý čtvrtek Netanjahu a ministr financí Izrael Katz oznámili hospodářský plán, včetně zvýšení počtu osob, které mají nárok na dávky v nezaměstnanosti, granty pro seniory, pomoc samostatně výdělečně činným osobám a podnikům a daňové úlevy.

Před začátkem pandemie izraelská ekonomika prosperovala. Ve středu vzrostla míra nezaměstnanosti z únorových 3,9% na 21%.

„Vnímám Vaši nejistotu. Nejste v tom sami,“ řekl Netanjahu.

Veřejná podpora Netanjahua během druhé vlny pandemie výrazně poklesla. Jeho středeční oznámení se mimo jiné setkalo s odporem Ministerstva financí a strany Modrá a bílá.

„Jakákoli ekonomická podpora izraelských občanů je vítána, musí být ale zakotvena v odpovědném a dlouhodobém plánu,“ uvedla ve svém prohlášení Modrá a bílá. „Pokud jde o granty, Modrá a bílá podporuje přímý převod peněz na občany, ale je třeba to udělat s důrazem na ty, jejichž životy byly zasaženy.“

Kritici také byli i v jeho vlastní straně. Poslanec za Likud Michal Shir tweetoval, že „je tu mnoho lidí, kteří potřebují finanční pomoc, ale díky Bohu máme taky v Izraeli mnoho těch, kteří ji nepotřebují. Vítám tento krok, ale občanům, kteří tuto pomoc nepotřebují, by mělo být umožněno se jí vzdát, aby ty peníze šly na místa, kde je potřebují nejvíc.“

„Proč musíme dávat peníze bohatým?“ ptal Moshe Gafni se strany Spojené Tóry a judaismu, šéf finančního výboru Knessetu.

„Musíme znovu uvést ekonomiku do chodu. Lidé sedí doma a neutrácejí,“ řekl Netanjahu v reakci na tvrzení, že ne každý, kdo obdrží finanční prostředky, potřebuje pomoc. Vysvětlil, že přímá podpora pomůže uzdravit ekonomiku tím, že podpoří výdaje.

„Vítám nováčky v našem socialistickém táboře,“ vysmíval se ministr hospodářství Amir Peretz, šéf Labouristické strany.

„Granty jsou správné a je správné, že jsou univerzální,“ řekl poslanec Tamar Zandberg z levicové strany Meretz. „Poskytnou rodinám peníze na utrácení a podpoří strádající ekonomiku a podniky, které to potřebují.“

16.07.2020 07:30 Daniel Žingor140Zdroj: World Israel News

Klíčová slova