Praha Jeruzalém

Až do svého zatčení za vraždu Riny Šnerbové, pracovali teroristé pro Nizozemci financovanou palestinskou organizaci.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 22. července 2020

Dva podezřelí z arabských teroristů, kteří se v srpnu 2019 účastnili bombového útoku a zabili 17 letou Rinu Šnerbovou, byli placeni z nizozemských daní. Potvrdili to v pondělí nizozemské Sněmovně reprezantantů ministr zahraničních věcí Stef Blok a ministryně pro zahraniční obchod a rozvojovou spolupráci Sigrid Kaagová.

Dva teroristé, Abdul Razaq Farraj a Samer Arabid, jsou členové Organizace lidové fronty za osvobození Palestiny (PFLP)

Až do svého zatčení Izraelem na konci roku 2019 pracovali oba teroristé pro Nizozemci financovanou nevládní organizaci Unie zemědělských pracovních výborů (UAWC).

V letech 2013–2020 dostala UAWC na dotacích přibližně 20 milionů dolarů.

V roce 2017 dostali oba teroristé od Nizozemského zastoupení v Ramalláhu „pas“, kterým se mohli identifikovat jako „zaměstnanci partnerské organizace Nizozemského zastoupení“.

UAWC byl veden Samerem Arabidem, který dohlížel na jeho účty. Arabid vedl teroristickou buňku PFLP, která v srpnu 2019 poblíž Dolevu zavraždila Rinu Shnerbovou a zranila jejího bratra a otce.

Farraj byl pověřen vlastním napadením izraelské rodiny. Je vysokým představitelem PFLP a v minulosti už byl několikrát uvězněn za svou účast na podpoře vojenské teroristické činnosti.

Po jejich zatčení v roce 2019 UAWC byl jejich pracovní poměr ukončen a byla zastavena výplata jejich mezd, napsali Blok a Kaagová nizozemskému parlamentu. Kabinet se však tento měsíc rozhodl UAWC dočasně pozastavit dotace.

Bylo zahájeno vyšetřování případu.

NGO Monitor, který byl nápomocen při odhalení tohoto selhání, uvedl, že „je chvályhodné, že toky milionů nizozemských eur určených pro tuto skupinu napojenou na teroristickou organizaci byly konečně pozastaveny.“

„Výzkum NGO Monitor již dlouho poukazuje na to, že nizozemské fondy takovéto skupiny podporují, a konkrétně jsme varovali před touto nevládní organizací a jejími zaměstnanci, kteří byli obviněni z přímého zapojení do loňského bombového útoku na rodinu a vraždu 17leté dívky,“ dodává jejich prohlášení.

Tato organizace monitorující protiizraelské nevládní organizace, vyjádřila naději, že vyšetřování „důkladně prozkoumá mnoho znepokojujících teroristických vazeb, což v konečném důsledku povede k větší odpovědnosti při budoucím financování nevládních organizací“.

23.07.2020 06:03 Daniel Žingor322Zdroj: United with Israel

Klíčová slova