Praha Jeruzalém

Na severní hranici zůstává izraelská armáda ve zvýšené pohotovosti a hlásí, že byl v Libanonu ztracen její letoun.

Od: Arutz Sheva, AFP, 26.7.2020 22:48

Izraelská armáda v neděli prohlásila, že byl v rámci posilování její přítomnosti na severní hranici s Libanonem ztracen jeden z jejích dronů.

Dron byl ztracen „během operační činnosti IDF“ podél hranice, uvedla armáda v prohlášení.

„Není tu žádné riziko vyzrazení informací.“

Izrael vysílá drony do Libanonu pravidelně, zejména ke sledování hnutí proiránské teroristické skupiny Hizballáh, klíčového nepřítele židovského státu a těžké váhy libanonské politiky.

Během nedělní návštěvy vojenské základny poblíž hranic řekl izraelský ministr obrany Benny Gantz, že „za to, co se děje na jejich území a z jejich území povstává, jsou zodpovědné Libanon a Sýrie“.

„Nesnažíme se situaci eskalovat, ale kdokoli se nás snaží testovat, ten se setká s velmi silnou reakci,“ varoval Gantz podle prohlášení své kanceláře.

Izrael je technicky se sousedním Libanonem a Sýrií ve válce a provedl tu stovky úderů, aby zabránil tomu, aby tu Írán, který podporuje Hizballáh a damašský režim, získal oporu.

Izrael tento týden posílil přítomnost svého vojska na severní hranici, což bylo podle několika izraelských mediálních výstupů, reakcí právě na zvýšenou hrozbu Hizballáhu.

V pondělí bylo při izraelském raketovém úderu jižně od syrského hlavního města Damašku zabito pět íránských bojovníků, informovala syrská Organizace na obranu lidských práv.

Hizballáh uvedl, že mezi mrtvými byl také jeden z jeho bojovníků.

Izrael oznámil posílení severní hranice ve čtvrtek a další opatření pak v pátek.

O několik hodin později zasáhla IDF, v odplatě za střelbu na Izrael, vojenské cíle v jižní Sýrii.

Armáda uvedla, že při rozkazu přeskupení sil „zvýšila svou připravenost na různé scénáře nepřátelských akcí“.

27.07.2020 06:21 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova