Praha Jeruzalém

Izrael čelí v oblasti protiletecké obrany vážným výzvám: jen v letech 2000 až 2019 bylo na Izrael z pásma Gazy vypáleno 21 000 raket a minometných granátů.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 3. srpna 2020

Podle nové zprávy státního kontrolora nemá 2,6 milionu Izraelců – přibližně 28% populace – přístup k odpovídající ochraně před raketovým útokem.

Zpráva, která byla zveřejněna v pondělí, zjistila, že Izrael čelí v oblasti protiletecké obrany, se stovkami tisíc raket v rukou jeho nepřátel, vážným výzvám a popisuje, že jen ze samotného Pásma Gazy bylo v letech 2000 až 2019 na Izrael odpáleno 21 000 raket a minometných granátů.

Jedním ze slabých článků je zranitelnost „životně důležitých zařízení“, pouze u několika z nich byla zavedena vhodná opatření protiletecké obrany. V této souvislosti padla kritika na Ministerstvo obrany.

Zpráva rovněž vážně kritizovala současný plán evakuace civilního obyvatelstva z pohraničních oblastí v případě konfliktu a charakterizovala ho jako hluboce chybný a obtížně proveditelný.

IDF v reakci na zprávu uvedla: „Významné nedostatky, které se ve zprávě objevují, se týkají vládních rozhodnutí, které dosud nebyly implementovány.“

Dodala, že je plán na obranu severního Izraele v počátečních fázích, během nichž IDF provádí průzkum komunit až do hloubky jednoho kilometru od hranice a posuzuje jejich bezpečnostní a obranné požadavky.

Tyto informace by pak byly použity „k zajištění obranného řešení pro komunity, pro které by to v tomto sektoru bylo zapotřebí,“ uvedla armáda.

04.08.2020 05:50 Daniel Žingor96Zdroj: World Israel News

Klíčová slova