Praha Jeruzalém

„Sdílíme bolest libanonského lidu a upřímně se snažíme nabídnout v této těžké době naši pomoc,“ řekl po smrtící explozi izraelský prezident Reuven Rivlin.

Od: Algemeiner, 5. srpna 2020

Izrael v úterý ihned po ničivém výbuchu v Bejrútu, při kterém byly zabity desítky lidí a další tisíce byly zraněny, nabídl Libanonu svou humanitární pomoc.

Izraelské Ministerstvo zahraničí tweetovalo: „Na pokyn ministra zahraničí Gabiho Ashkenaziho a ministra obrany Benny Gantze, poskytl Izrael prostřednictvím bezpečnostních a mezinárodních kanálů, libanonské vládě humanitární lékařskou pomoc.“

Izraelský prezident Reuven Rivlin na Twitteru prohlásil: „Sdílíme bolest libanonského lidu a upřímně se snažíme nabídnout v této těžké době naši pomoc.“

Izraelské obranné síly tweetovaly: „Teď je čas překonat konflikt. Izrael pod vedením (Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničních věcí) nabídl Libanonu bezpečnostními a mezinárodními kanály vyslání humanitární a lékařské pomoci.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl svému poradci pro národní bezpečnost, Meir Ben-Shabbatovi, aby zjistil, jak může židovský stát svému sousedovi na severu pomoci.

„Na základě svého souhlasu s humanitární a lékařskou pomocí Libanonu pověřil premiér Netanjahu vedoucího NSC Ben-Shabbat, aby hovořil se zvláštním koordinátorem OSN pro mírový proces na Blízkém východě Mladenovi, aby objasnil, jak může Izrael Libanonu účinně pomoci,“ uvedl příspěvek předsedy vlády na Twitteru.

Příčina masivního výbuchu v oblasti přístavu Bejrút ještě musí být definitivně potvrzena.

Za potenciální zdroj výbuchu je považován dusičnan amonný uložený v přístavu.

V noci na středu záchranáři stále vytahovali z trosek těla mrtvých. Okolní budouvy a silnice jsou velmi silně poškozeny.

Jeden očitý svědek popsal, jak byl výbuch cítit v každém rohu libanonského hlavního města.

„Byli naprosto šokováni, protože obvykle, když se něco takového stane, pocítí to (výbuch) nějaká část města, ale tentokrát to zasáhlo celý Bejrút a dokonce i oblasti mimo Bejrút,“ řekl Hadi Nasrallah, obyvatel města, pro BBC.

06.08.2020 05:59 Daniel Žingor157Zdroj: United with Israel

Klíčová slova