Praha Jeruzalém

Mluvčí zahraniční politiky EU: Jsme připraveni pracovat na obnovení jednání mezi Izraelci a Palestinci.

Autor: Elad Benari, Kanada, 15.8.2020 1:46

Evropská unie v pátek uvítala dohodu mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty o navázání vazeb a znovu vyjádřila podporu dvoustátnímu řešení mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

„Normalizace bude přínosem pro obě strany. Je to důležité pro ně i pro regionální stabilitu. Obě země jsou našimi partnery,“ řekla podle AFP mluvčí zahraniční politiky EU Nabila Massrali.

 

„A samozřejmě jsme, jako EU, jak velmi dobře víte, pro dvoustátním řešení. A jsme samozřejmě připraveni pracovat na obnovení jednání mezi Izraelci a Palestinci,“ dodala.

V dohodě mezi Izraelem a SAE, nazývanou Abrahamskou dohodou, oznámenou ve čtvrtek prezidentem USA Donaldem Trumpem, se Izrael zavázal pozastavit své plánované uplatnění svrchovanosti nad Judejou a Samařím.

Šéf zahraniční politiky Evropské unie, Josep Borrell, dohodu uvítal a tweetoval: „Pozastavení anexe je pozitivním krokem, tyto plány by nyní měly být zcela opuštěny. EU doufá v obnovení izraelsko-palestinských jednání o dvoustátním řešení na základě dohodnutých mezinárodních parametrů.“

Borrell byl velmi hlasitý ve své opozici vůči izraelským plánům uplatnit svrchovanost nad Judeou a Samařím. Dříve varoval, že „by anexe nevyhnutelně měla významné důsledky pro úzké vztahy, které v současné době s Izraelem máme.“

Zatímco premiér Benjamin Netanjahu trval na tom, že dohoda se SAE neznamená konec jeho plánu vyhlášení suverenity, ale je to pouze dočasné zpoždění, Trump novinářům řekl, že tento je nýní tento krok „mimo jednací stůl“.

„Izrael souhlasil s tím, že nepřipojí části Západního břehu  Je to víc než jen řeči kolem kulatého stolu – souhlasili, že to neudělá. Toto je velmi chytrý ústupek Izraele. Teď je to pryč z jednacího stolu,“ řekl.

16.08.2020 06:20 Daniel Žingor123Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova