Praha Jeruzalém

Muslimové z Al Aqsa na Chrámové hoře, vedeni svými duchovními vůdci, hrozí útokem a útiskem jakémukoli muslimovi, který by toto místo navštívil pod izraelskou záštitou.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 17. srpna 2020

Jeruzalémský muftí Sheikh Muhammad Hussein a Palestinská samospráva (PA), vydali fatwu (islámské nařízení), v němž prohlašují, že je haram, (podle islámského práva zakázáno) modlit se v mešitě Al-Aksá, jestliže přicházíte díky normalizační dohodě mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty (SAE).

Hussein řekl, že „jsou modlitby v mešitě Al-Aqsa přístupny těm, kteří přicházejí skrze legitimní Palestinskou bránu, a ne těm, kdo uvádějí americkou Dohodu století do praxe“.

Dodal, že v předchozí fatwě rozhodl, že Dohoda století je haram, a že „normalizace vztahů je jedním z aspektů této dohody a vše, co by přicházelo skrze ni, je zakázáno, nulitní a neplatné“.

Hussein vysvětlil, že návštěva Al-Aksá umožněná prostřednictvím normalizace vztahů s Izraelem je zakázána, protože jde o realizaci Dohody století, která opomíjí Jeruzalém, protože jedním z jejích ustanovení je, že je Jeruzalém hlavním městem Izraele.

„Nikdo nemůže být strážcem mešity al-Aksá díky pochybným dohodám. Naopak, opatrovnictví je pro ty, kdo hlídají a brání Al-Aqsa, což je Palestinská brána, jordánské vedení a hášimovský patronát.“

Minulý čtvrtek USA, Izrael a Spojené arabské emiráty oznámily dohodu o úplné normalizaci vztahů mezi Abú Dhabí a Jeruzalémem, což je první dohoda mezi státem v Zálivu a Izraelem a která by měla vést k podobným dohodám s ostatními arabskými zeměmi.

Mírová dohoda mezi Izraelem a SAE, známá jako Abrahamské dohody, stanoví, že „muslimové po celém světě, kteří se chtějí v klidu modlit v mešitě Al Aqsa, budou nyní moci letět do Tel Avivu přes Abu Dhabi, aby tak učinili a budou vítáni.“

Saeb Erekat, tajemník výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny, řekl, že izraelsko-emiratská normalizační dohoda „narušuje hášimovské vedení nad Al-Aqsou“.

V komentáři k doložce týkající se umožnění muslimům modlit se v Al-Aksá řekl, že Jeruzalém je „okupovaná země a každé okupační opatření je nulitní“.

Palestinské vedení odsoudilo tuto historickou dohodu jako „zradu“ a „nůž v zádech“.

Muslimové v Al Aqsa proti SAE demonstrovali, když znesvěcovali vlajku SAE a obrazy korunního prince SAE Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana.

Hrozí útokem a útiskem jakémukoli muslimovi, který navštíví tato místa web pod záštitou Izraele.

18.08.2020 05:57 Daniel Žingor464Zdroj: United with Israel

Klíčová slova