Praha Jeruzalém

Ministři obrany Izraele a Spojených arabských emirátů realizovali v úterý svou první veřejně deklarovanou telekonferenci – mimo jiné projednali i bezpečnostní spolupráci.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News, 25. srpna 2020

V úterý spolu během první veřejně deklarované telekonference hovořili izraelský ministr obrany Benny Gantz a jeho projejšek na straně Spojených arabských emirátů (SAE) Mohammed al-Bawardi. Je to poprvé od jejich historického oznámení navázání oficiálních diplomatických styků.

Po telekonferenci Gantz tweetoval: „Diskutovali jsme o bezpečnostní spolupráci mezi našimi národy, což posílí stabilitu regionu.“

Gantz se také zmiňoval o „společných bezpečnostních zájmech“, které zahrnují boj proti hrozbě, kterou představuje Írán, národ, který řídí své teroristické zástupce v celém regionu a nedávno se zapojil do útoků v Perském zálivu.

Ještě před tímto kontaktem mezi Gantzem a Al-Bawardim sdělily Izrael a Spojené arabské emiráty odlišné pozice ohledně toho, zda by USA měly SAE mezi jinými pokročilými zbraňovými systémy  poskytnout i stealth stíhací letouny F-35.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednoznačně popřel jakýkoli souhlas s takovým uspořádáním, které by zasáhlo izraelskou vojenskou převahu v tomto regionu.

SAE pak trvala na tom, že při vyjednávání byly ve hře i F-35.

V pondělí ministr zahraničí USA Mike Pompeo během návštěvy Jeruzaléma uvedl: „Spojené státy vnímají legitimní požadavek ohledně izraelské vojenské převahy, a my ho budeme i nadále ctít.“

Dále, s Netanjahuem po boku, Pompeo prohlásil: „Máme tu také 20letou bezpečnostní spolupráci se Spojenými arabskými emiráty, kde jsme jim zavázali poskytovat technickou pomoc a vojenskou pomoc. V přezkumu tohoto procesu budeme pokračovat.“.

Předchozí zprávy naznačovaly, že Izrael v minulosti vybavil SAE technologiemi kybernetické obrany a sledovacími technologiemi.

26.08.2020 05:57 Daniel Žingor89Zdroj: World Israel News

Klíčová slova