Praha Jeruzalém

Po incidentu na severní hranici, kdy bylo na vojáky IDF stříleno, zaútočila letadla IDF na cíle Hizballáhu.

Autor: Elad Benari, 26.8.2020 6:00

Po úterním incidentu na severní hranici zaútočily ve středu brzy ráno bojové helikoptéry a letadla IDF na teroristické cíle Hizballáhu.

Útok se zaměřil na pozorovací stanoviště teroristické organizace nacházející se poblíž hranic s Libanonem.

„IDF činí libanonskou vládu za zodpovědnou za to, co se děje na jejím území. IDF vnímá incident velmi vážně. Jakýkoli pokus o narušení suverenity Státu Izrael je vážným incidentem. IDF bude i nadále udržovat vysokou úroveň připravenosti s cílem chránit izraelskou suverenitu a bezpečnost,“ uvádí prohlášení mluvčího IDF.

Bezpečnostní incident nastal kolem 22:40 v úterý v noci poblíž Kibbutz Menara, když byla na vojáky IDF, kteří v této oblasti působili, zahájena palba. Na izraelské straně nedošlo k žádným zraněním.

Vojáci odpověděli vypálením desítek oslepujících a kouřových granátů.

Po bezpečnostním incidentu na severu dostali obyvatelé Yiftach, Menara, Margaliot, Misgav Am a Malkia rozkaz zůstat ve svých domovech.

Mluvčí IDF uvedl, že je obyvatelům „zakázána jakákoli činnost v otevřeném prostranství, včetně zemědělské práce. Obyvatelé jsou povinni zůstat doma a jakmile budou varování musí okamžitě vejít do chráněného prostoru – bezpečnostní/pohotovostní místnosti, sdíleného přístřeší, vnitřního schodiště nebo vnitřní místnosti v domě, zavřít dveře a okna a zůstat tam 10 minut.“

„Dodržujte pokyny vysílwné skrze média a dodržujte pokyny bezpečnostních sil a IDF působících v této oblasti,“ dodává prohlášení.

Podle jedné zprávy bylo slyšet z libanonské strany hranice střelbu, ta potom zalarmovala IDF a její vojáci vypálili desítky světlic, aby provedli průzkum této oblasti.

Premiér Benjamin Netanjahu zůstal v úterý v noci se svou rodinou na dovolené v hotelu v Tzfatu. Jeho kancelář oznámila, že o incidentu byl a je pravidelně informován.

O incidentu spolu mluvili také ministr obrany Benny Gantz s náčelníkem štábu Avivem Kochavim.

Asi před měsícem se poblíž Har Dov v blízkosti Hermonu buňka útočníků pokusila proniknout na izraelské území. Síly IDF ji identifikovaly a zahájily palbu.

Incident skončil na izraelské straně bez zranění a vetřelci uprchli zpět na libanonské území. Po incidentu podal Izrael formální stížnost Radě bezpečnosti OSN.

27.08.2020 05:37 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova