Praha Jeruzalém

Vatikán za holocaustu ukryl židovské sirotky a vyzval papeže Pia XII., aby neprotestoval proti deportacím.

Autor: Cnaan Liphshiz, JTA, 29. 8. 2020 21:15

Historik Brown I. David Kertzer zjistil, že Vatikán bojoval za o znovusjednocení dvou sirotků holocaustu s jejich příbuznými a vyzval papeže Pia XII., aby neprotestoval proti nacistické deportaci italských Židů.

Kertzer zveřejnil výsledky svého vyšetřování vatikánských v březnu odtajněných dokumentů v článku, který ve čtvrtek publikoval The Atlantic.

Znovu zrekapituloval známý příběh židovských dvojčat Roberta a Géralda Finalyových, kteří byli uneseni a pokřtěni francouzskými katolickými kněžími. Angelo Dell’Acqua, představitel státního sekretariátu Vatikánu, který se později stal v Římě kardinálem, sehrál při pašování dvojčat Finalových z Francie do Španělska klíčovou roli.

Stalo se tak poté, co francouzští soudci nařídili, aby chlapci, kteří byli ukryti před nacisty v katolickém klášteře, byli předáni jejich tetě. To se také nakonec v roce 1953 stalo a dvojčata dosud žijí v Izraeli.

Pius XII je již dlouho obviňován z toho, že slepě zavíral oči před holocaustem, ke kterému došlo v počátku jeho pontifikátu, který trval téměř 20 let – až do jeho smrti v roce 1958.

Zjištění Kertzera tento široce přijímaný dojem spíše potvrzují. Patří k nim memorandum, které Piovi radí, aby v roce 1943 formálné neprotestoval proti deportaci asi 1000 Židů z Říma do Osvětimi.

Společnost Dell’Acqua Piovi XII doporučila, aby s německým velvyslancem soukromě pohovořil a „doporučil mu, aby se již tak vážná situace Židů dále nezhoršovala,“ zjistil Kertzer. Prosili však papeže, aby proti tomuto kroku veřejně neprotestoval.

Ze zprávy Kertzera:

Mlčení Pia XII. Během holocaustu již dlouho vyvolává hořké debaty o římskokatolické církvi a Židech. Memoranda, sepsaná antisemitským jazykem, obsahují diskuse na nejvyšší úrovni o tom, zda by měl papež podat formální protest proti činům nacistických úřadů v Římě. Konzervativci v církvi mezitím pokračují v prosazování kanonizace Pia XII jako svatého.

30.08.2020 06:39 Daniel Žingor273Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova