Praha Jeruzalém

„Zrada Spojených arabských emirátů nebude trvat dlouho,“ uvedl íránský ajatolláh Alí Chameneí v souvislosti s novou mírovou dohodou SAE s Izraelem.

Od: Associated Press, 1. září 2020

Jared Kushner a američtí představitelé v úterý navštívili hlavní leteckou základnu ve Spojených arabských emirátech a hovořili s emirátskými a americkými piloty právě v době, kdy nejvyšší íránský vůdce nazval uznání Izraele SAE „zradou, která nebude trvat dlouho“.

Státní íránská média vysílala vyjádření ajatolláha Alího Chameneího, který označil uznání Izraele ze strany SAE za „poskvrnu“ země.

„Spojené arabské emiráty se dopustily zrady islámského světa, arabských národů a zemí v regionu stejně, jako Palestiny,“ uvedl Chameneí. „Tato zrada nebude trvat dlouho.“

Dohoda zprostředkovaná USA o navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a SAE odráží měnící se Blízký východ, kde společné obavy z íránské hrozby přesáhly úroveň tradiční arabské podpory Palestincům.

USA a jejich spojenci prosazovali dohodu jako podporu regionálního míru a stability, ale agresivní hrozba ajatolláha Alího Chameneího podtrhla záměr Islámské republiky bránit oteplování vztahů mezi arabským světem a Izraelem.

Americká delegace v čele s Kushnerem přletěla do SAE v letadle El Al v pondělí ve vůbec prvním přímém komerčním letu mezi těmito dvěma zeměmi. Let následoval po dohodě zprostředkované Trumpovou administrativou minulý měsíc, kdy došlo k dohodě obou zemí o navázání diplomatických vztahů.

Po rychlé návštěvě, která zahrnovala řadu setkání na vysoké úrovni se izraelská delegace v úterý vrátila domů, zatímco Kushner pokračoval do Bahrajnu, kde se setkal s králem Hamadem bin Isa Al Khalifou a korunním princem Salmanem bin Hamadem Al Khalifou, informovala státem řízená zpravodajská agentura BNA.

Král Hamad „ocenil vytrvalé, historické postoje Spojených arabských emirátů“ při zajišťování palestinských práv, uvedla BNA. Kushner vyjádřil optimismus, že budou Spojené arabské emiráty v navazování oficiálních vztahů s Izraelem brzy následovat i další arabské země, a to i při absenci mírové dohody s Palestinci.

Kushner a americký poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien se na základně poblíž Abú Dhabí setkali s emirátským generálmajorem Falah al-Qahtanim, nejvyšším představitelem obrany. Na základně pracují tisíce amerických vojáků.

„Náš vztah byl založen na důvěře a vzájemné podpoře,“ řekl novinářům Al-Qahtani. „Stojíme tady spolu, abychom bojovali proti extremismu ve všech jeho podobách.“

O’Brien dodal, že USA spatřují v normalizaci vztahů Izraele a Spojených arabských emirátů „významný bezpečnostní aspekt“, aniž by to dál blíž specifikoval. Novináři také navštívili společné velitelské centrum provozované USA a SAE.

„Vztah s Amerikou může nadále růst a společně, skrze naše síly, bude přínosem, protože přineseme více míru a prosperity na Blízký východ i mimo něj!“ Napsal Kushner ve zprávě ponechané na základně.

Spojené arabské emiráty i Izrael mají společnou potřebu se bránit proti íránské hrozbě. Reálný vládce SAE, šejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan, dlouho varoval před záměry Íránu, zejména před jeho jaderným programem. Ten znepokojuje i izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který kvůli snaze Íránu o získání jaderných zbraní pravidelně bije na poplach.

Emirátský představitel Chameneího vyjádření odmítl.

„Cesta k míru a prosperitě nevede skrze podněcování a nenávistné projevy,“ uvedl představitel Ministerstva zahraničí Jamal al-Musharakh. „Tento druh rétoriky je pro mír v regionu kontraproduktivní.“

V úterý vydal Netanjahu prohlášení, ve kterém uvedl, že obě země podepsaly dohodu o bankovnictví a financích.

„Toto porozumění nám pomůže urychlit vzájemné investice a širokou spolupráci,“ řekl Netanjahu.

02.09.2020 05:53 Daniel Žingor216Zdroj: World Israel News

Klíčová slova