Praha Jeruzalém

Ve svém prohlášení Netanjahu poděkoval Egyptu za podporu stability a požádal o pomoc při návratu civilistů a těl zabitých izraelských vojáků.

Od: AFP a Arutz Sheva, 2. 9. 2020 17:06

Egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi ve středu uvedl, že normalizační dohoda mezi SAE a Izraelem představuje krok kupředu k regionálnímu míru a to zachováním práv palestinských Arabů a izraelské bezpečnosti.

V telefonním hovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil Sisi podporu „jakýmkoli krokům, které by mohly přinést mír“ na nestabilním Středním východě.

Uvítal opatření, která „zachovají legitimní práva palestinského lidu, umožňují vznik jejich nezávislého státu a zajistí bezpečnost Izraele“.

Dohoda mezi SAE a Izraelem oznámená 13. srpna byla „krokem tímto směrem“, uvedl.

Sisi varoval před jakýmikoli jednostrannými rozhodnutími, které „by podkopaly šance na mír“ a vyzval k rozhovorům mezi Izraelci a Palestinskou samosprávou.

Podle prohlášení kanceláře premiéra Netanjahua poděkoval Sisimu za jeho pomoc při posilování stability v regionu – zejména v Gaze – a požádal egyptského vůdce o pomoc při vracení těl vojáků IDF zabitých během operace Ochranné ostří a státních příslušníků Izraele, které zadržuje Hamás.

V prohlášení se dále uvádí, že oba vůdci diskutovali o regionálních výzvách, posilování vztahů a spolupráci v celé řadě otázek.

03.09.2020 04:44 Daniel Žingor146Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova