Praha Jeruzalém

Robert O’Brien řekl, že je americká administrativa „zavázána k dvoustátnímu řešení mezi Izraelem a Palestinou“.

Autor: Elad Benari, 4.9.2020 4:02

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Robert O’Brien ve čtvrtek uvedl, že je americká administrativa „zavázána k dvoustátnímu řešení mezi Izraelem a Palestinou“, uvádí Haaretz.

Tato vyjídření zazněla v rozhovoru s Hughem Hewittem, během něhož O’Brien dodal: „Chceme vidět Palestince v jejich vlastním státě s jejich vlastní vládou, snad s demokratickou, která bude spolu s Izraelem ekonomicky prosperovat.“

Jeho vyjádření také zveřejnil také oficiální tweetrový účet Rady národní bezpečnosti.

O’Brien byl v pondělí součástí společné izraelsko-americké delegace, která navštívila Abú Dhabí za účelem dokončení normalizační dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty.

Delegaci vedl izraelský poradce pro národní bezpečnost Meir Ben Shabbat a zúčastnil se jí také americký prezidentský poradce Jared Kushner.

Dohoda Izraele se Spojenými arabskými emiráty stanoví, že Izrael pozastaví své plány na uplatňování suverenity nad Judejou a Samařím.

Premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že dohoda se SAE neznamená konec jeho plánům na vyhlášení svrchovanosti, ale pouze je dočasně pozastavuje. Americký prezident Donald Trump však později tvrdil, že Izrael souhlasil, že v rámci této dohody nebude suverenitu nad Judejou a Samařím uplatňovat.

O’Brienova vyjádření jsou od jednoho z nejvyšších představitelů Trumpovy administrativy poměrně výjimečná – obecně Trump, který zprostředkování dohody se SAE inicioval, Palestinskou samosprávu velmi tvrdě kritizije.

04.09.2020 06:40 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova