Praha Jeruzalém

EU tvrdí, že se zavázala k „dvoustátnímu řešení“ a očekává, že se budoucí členové EU, jako je Srbsko, přizpůsobí jejím zahraničněpolitickým pozicím.

Autor: Elad Benari, 8.9.2020 1:11

Evropská unie v pondělí vyjádřila „vážné znepokojení a lítost“ nad závazkem Bělehradu přesunout své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, což na obnovené rozhovory mezi Srbskem a Kosovem vrhá stín, uvádí AFP.

Prezident Aleksandar Vučič ze Srbska a předseda vlády Kosova Avdullah Hoti se sešeli v Bruselu na druhém kole přímých rozhovorů zprostředkovaných EU za účelem vyřešení sporů trvajících stále ještě i dvě desetiletí po válce.

Setkání následovalo po pátečním vrcholném summitu v Bílém domě, kde Vucic a Hoti podepsali prohlášení, v nichž se dohodli na opatřeních ke zlepšení ekonomických vztahů – a v případě Srbska se zavázali, že své velvyslanectví přesunou z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Kosovo rovněž souhlasilo s uznáním Izraele jako součásti dohody.

EU uvedla, že je stále odhodlána k „dvoustátnímu řešení“ a očekává, že se budoucí členové EU, jako je Srbsko, přizpůsobí jejím zahraničněpolitickým pozicím.

„V této souvislosti jsou jakékoli diplomatické kroky, které by mohly zpochybnit společný postoj EU k Jeruzalému, předmětem vážného znepokojení a lítosti,“ řekl podle AFP novinářům v Bruselu mluvčí EU Peter Stano.

Poslankyně Knessetu a členka izraelského parlamentního výboru pro zahraniční věci Sharre Haskellová, uvedla, že „pokusy EU o proškolování Srbska a Kosova jsou šokující“, a obvinil tento blok „z opakované kritiky státu Izrael a zpochybňování jeho samotné existence“.

 

„Žádám další země … aby přesunuly svá velvyslanectví do Jeruzaléma, věčného hlavního města židovského národa,“ dodala.

Krok Srbska a Kosova také narazil na kritiku Palestinské samosprávy. V neděli hlavní vyjednavač PA Saeb Erekat pohrozil, že PA přeruší vztahy s „jakoukoli zemí, která se přestěhuje nebo otevře své velvyslanectví v Jeruzalémě“.

V sobotu „ministerstvo zahraničí“ Palestinské samosprávy odsoudilo záměr Kosova a Srbska otevřít velvyslanectví v Jeruzalémě a uvedlo, že je to „do očí bijící a neodůvodněná agrese proti palestinskému lidu a jeho věci“.

08.09.2020 06:01 Daniel Žingor309Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova