Praha Jeruzalém

Lockdown začne v pátek odpoledne a bude trvat namísto dvou tři týdny – takto rozhodla vláda po hodinách jednání.

Autor: David Rosenberg, 13. 9. 2020 20:43

Izraelská vláda v neděli večer odhlasovala zavedení celonárodního lockdownu a to navzdory kritice zevnitř vlády i zvenčí.

Lockdown začne ve 14:00. tento pátek a bude trvat tři týdny.

Původní návrh Ministerstva zdravotnictví požadoval dva týdny centrálního lockdownu, po němž ovšem následoval na další dva týdny lockdown částečný.

Během třítýdenního lockdownu budou muset Izraelci zůstat ve vzdálenosti 500 metrů od svých domovů, kromě případů, kdy budou řešit své základní potřeby, včetně nákupu potravin a léků.

Školy, které se původně plánovaly zavřít tuto středu, budou zavřeny až v pátek a po celou dobu výluky zůstanou zavřené.

Během lockdownu budou muset být zavřeny hotely a všechna vnitřní setkání budou omezena na 10 osob. Venkovní setkání bude omezeno na 20 osob. Stravování přímo v restauracích bude zakázáno.

Tři ministři, včetně ministra hospodářství Amira Peretze (Labor), ministra pro vysoké školy a vodní zdroje Ze’eva Elkina (Likud) a ministra cestovního ruchu Asaf Zamira (Modrá a bílá), hlasovali proti lockdownu. Ministři Itzik Shmuli (Labor) a Ofir Akunis (Likud) se zdrželi hlasování.

V neděli ještě před tímto rozhodnutím rezignoval na svou pozici ministr výstavby a bydlení Yaakov Litzman (Sjednocení Tóry a judaismu) a to právě na protest proti plánovanému lockdownu.

14.09.2020 05:40 Daniel Žingor308Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova