Praha Jeruzalém

Americký prezident říká, že k Spojeným arabským emirátům a Bahrajnu se při jejich uznání Izraele může brzy připojit „čtyři nebo pět“ dalších arabských zemí.

Autor: Elad Benari, 17.9.2020 4:44

Americký prezident Donald Trump ve středu uvedl, že v uznání Izraele se ke Spojeným arabským emirátům a Bahrajnu mohou brzy připojit další dvě země.

Po dohodě, která byla v úterý s Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty podepsána v Bílém domě, řekl Trump na tiskové konferenci, že „čtyři nebo pět“ dalších arabských zemí „chce vstoupit“ a normalizovat své vztahy s Izraelem.

„Mluvil jsem včera se dvěma z nich a jsou připraveni to zkusit,“ řekl Trump novinářům. „Na Středním východě budeme mít novou úroveň míru bez krve v písku.“

„Myslím, že nakonec přijde i Saúdská Arábie. To je můj pocit … není to založeno na jiných znalostech než na pár rozhovorech, které jsem s králem vedl.“

V úterý Trump novinářům řekl, že je mnoho dalších zemí na cestě k uzavření nových mírových dohod na Středním východě.

Na otázku, zda očekává, že ho bude následovat i Saúdská Arábie, Trump odpověděl: „Ano. Mluvil jsem s králem Saúdské Arábie.“

Dodal, že tento krok přijde „v pravý čas“.

Prezident nedávno řekl, že očekává, že se k dohodě mezi Izraelem a SAE připojí i Saúdská Arábie. Vysoký člen saúdské královské rodiny později zdůraznil, že cenou Saúdské Arábie za normalizaci vztahů s Izraelem je vytvoření suverénního palestinského státu, jehož hlavním městem bude Jeruzalém.

Saudskoarabský král Salman bin Abdulaziz tuto pozici zopakoval během rozhovoru s Trumpem minulý týden a uvedl, že bez palestinské státnosti nebude žádná normalizace s Izraelem.

17.09.2020 06:44 Daniel Žingor252Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova