Praha Jeruzalém

Mezinárodní trestní soud trvale uzavřel jeden z případů, ve kterém se antiizraelští aktivisté pokoušeli obvinit IDF z válečných zločinů.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 16. září 2020

Mezinárodní trestní soud (ICC) ve středu zamítl odvolání proti předchozímu rozhodnutí a ukončil vyšetřování Izraele kvůli incidentu s flotilou v Gaze z roku 2010, informovala ve středu agentura AFP.

Výsledkem je, že ICC trvale uzavírá případ, kdy se antiizraelští aktivisté pokusili obvinit IDF z válečných zločinů.

V roce 2010 izraelské námořnictvo zadrželo tureckou loď pod vlajkou Komor Mavi Marmara, která se pokusila prorazit blokádu Gazy.

Mavi Marmara byla součástí flotily tureckých plavidel cestujících do Gazy, předstírajících, že dodává humanitární pomoc a zdravotnický materiál, ale ve skutečnosti se pokoušela narušit svrchovanost Izraele a podporovat teroristickou organizaci Hamas, která ovládá Gazu. Většina humanitární pomoci nalezená na palubě byly krabice s léky, jejichž platnost vypršela.

Celkově zahynulo 10 tureckých občanů, když před tím zaútočili na izraelská komanda, která obsadila loď, která se pokoušela nelegálně prorazit blokádu Gazy.

Soudci zamítli žádost o soudní přezkum rozhodnutí prokurátora nezahájit vyšetřování.

Dokument BBC zjistil, že Mavi Marmara byla ovládána radikální islámskou skupinou z Turecka, Nadací pro lidská práva a svobody a humanitární pomoc nebo IHH. Těmto aktivistům bylo prokázáno, že vyrábějí zbraně, včetně železných tyčí, kterými zaútočili na vojáky IDF.

Demonstranti na lodi tvrdili, že se zapojili pouze do „pasivního odporu“, ale poté, co reportérka BBC Jane Corbin viděla video z incidentu, dospěla k závěru, že: „toto není pasivní odpor, toto je boj.“

„A ohledně pomoci, o které IHH tvrdila, že, byla důvodem jejich mise? Zjistila jsem, že dvě třetiny léků byly prošlé a nepoužitelné,“ řekla Corbinová.

Dokument Corbinové „Smrt ve Středomoří“ dospěl k závěru, že izraelské jednotky čelily násilnému, úmyslnému útoku skupiny tvrdých aktivistů IHH, kteří měli v úmyslu uspořádat politický akt, který by vyvinul tlak na Izrael.

Incident vyústil v přerušení diplomatických styků Turecka s Izraelem – ty byly obnoveny až v roce 2016.

17.09.2020 07:02 Daniel Žingor444Zdroj: United with Israel

Klíčová slova